Riigikogu liige: Valitsus peab testimise kohta tõtt rääkima

Kuido Saarpuu
Copy
Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel.
Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul on valitsus inimesi koroonaviiruse testimise osas eksitanud, luues ootuse, et kõik sümptomitega saavad perearsti kaudu testima, kuid tegelikult on testitavate ring rangelt piiratud.

„Kui Eesti jättis õigel ajal testid ostmata ja praegu on nendest puudus, siis nii tuleb ka öelda. Ministrid on avalikkusele lubanud laialdast testimist. Samas ei ole võimalik perearstidel seda teha suurema osa elanikkonna puhul kuna reeglid ei luba. Selle asemel, et testide puudust selgitada, proovib valitsus end peita perearstide selja taha,“ ütles Läänemets.

Terviseameti juhend perearstidele seab ranged piirid. Testima pääsemiseks peab olema lisaks palavikule, köhale või hingamisteede raskustele täidetud üks tingimustest – vanus üle 80 aasta, raske krooniline haigus, hooldekodu töötaja või elanik, eesliini töötaja – arst, politseinik jne.

Läänemetsa hinnangul tagab aus kommunikatsioon inimeste kuulekuse tervisekaitse nõuete täitmisel. Asjatud ootused tekitavad pettumust ja see omakorda ükskõiksust, mis muudab viiruse ohjamise palju raskemaks.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul on valitsus inimesi koroonaviiruse testimise osas eksitanud, luues ootuse, et kõik sümptomitega saavad perearsti kaudu testima, kuid tegelikult on testitavate ring rangelt piiratud.

„Riik peab võimaldama kõigile haiguskahtlusega inimestele testimise. Kui vaja, tuleb teste juurde osta kasvõi kahekordse hinnaga. Selle asemel, et nuumata 125 miljoni euroga riigiettevõtet keset kriisi, põlevkiviõli madalseisus tehase ehitamiseks, võiks selle raha eest hoopis teste osta.“

Paljud inimesed jäävad viiruse kahtlusega pooleks kuuks koju, kuigi nad ei pruugi haiged olla. Kuna testida pole võimalik tekitab see ettevõtjatele raskusi ning lämmatab põhjuseta Eesti majandust.

„Lahendus on aus kommunikatsioon ja võimalikult paljude inimeste testimine. Oluline on öelda, et perearstidel puudub vabadus testimiseks ja nad peavad lähtuma käskkirjast, mis määratleb riskirühmadesse kuuluvad inimesed. Teste tuleb suurel arvul juurde osta,“ lisas Läänemets.

Eksitav kommunikatsioon tekitab praeguses olukorras asjatut segadust ja pahameelt.

„Eesti ei suuda täita WHO ja viroloogide soovitusi, mille kohaselt tuleb teha koroonaviiruse teste kõigile sümptomitega inimestele. Kui meil pole infot, siis ei oska me hinnata viiruse levikut ja selle tulemusena kannatab kõige rohkem Eesti majandus.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles