Üleskutse: Märtsiküüditamise mälestuspäeval süütame küünla koduaknal

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Arvo Meeks

Juhindudes tervisekaitsenõuetest traditsioonilisi küünlasüütamisi linnaväljakutel ja tseremooniaid 1949. aasta märtsiküüditamise aastapäeval Eestis 25. märtsil ei korraldata.

Mälestuspäevaga seotud vabaühendused kutsuvad üles süütama küüditatute mälestuseks küünla koduaknal.

Sotsiaalvõrgustike kasutajatel palutakse postitada küünla süütamisest pildid ning lisada postitusele märksõna #Mäletame. Märksõna võimaldab liita kõik sellised pildid ühte voogu ja inimesi sümboolselt ühendada, asendades nii eriolukorrast tulenevalt tühistatud mälestusüritusi.

25. märtsil Paide keskväljakul toimuma pidanud küüditamise aastapäeva küünalde süütamine jääb seoses kehtiva eriolukorraga ära.

Inimesed, kes soovivad küünlaid süüdata, võivad seda teha 25. märtsil Paides Murtud Rukkilille mälestusmärgi juures päeva jooksul. Seejuures palutakse vältida kogunemisi!

“Mälestusküünla süütamisega koduaknal näitame, et vaatamata kõigele me hoolime vabadusest, mäletame terroriohvreid ning hoiame ühte nii raskel kui ka õnnelikul ajal,” ütlevad korraldajad.

Mälestuspäevaga seotud vabaühendused kutsuvad üles süütama küüditatute mälestuseks küünla koduaknal.

Päästeamet paneb südamele: küünal aseta kuumakindlale alusele ja eemale süttivatest materjalidest. Ära jäta küünalt järelvalveta!  

Traditsiooniline küünalde ühissüütamine Tallinna, Pärnu, Tartu ja Narva väljakutel jääb seekord ära. Märtsiküüditatute mälestuseks ette valmistatud installatsiooni foto- ja videomaterjal lisatakse Inimõiguste Instituudi kodulehele ja on kõigile kättesaadav alates 24. märtsist.

Patarei vangla, kus Nõukogude võim hoidis süütuid Eesti inimesi, värvub veidi enne kella 19.00 Eesti Mälu Instituudi algatusel mere poolt punaseks, mälestamaks kommunismiohvreid. Korraldatud on õhuvideo salvestamine.

Memento esindajad viivad võimalusel korral lilled ja süütavad küünlad mälestuspäeval mälestusmärkide juures. Kell 12 ja 15 helisevad kirikute kellad. Kutsume üles eestimaalasi kirikukellade saatel seisatuma nende tuhandete inimeste mälestuseks, kes Siberisse jäid.

Tallinna Jaani kirikus toimub algusega kell 19.00 publikuta mälestuskontsert “Mööda linnuteed”, millest on võimalik osa saada üksnes ERR-i kultuuriportaali kultuur.err.ee ja Klassikaraadio vahendusel. Collegium Musicale ja Eesti Sinfonietta esituses kuuleb Arvo Pärdi, Arturs Maskatsi ja Gerta Raidma teoseid. Kontserti toetab Tallinna Kultuuriamet.

Tänavu 25. märtsil möödub 71 aastat märtsiküüditamisest, mille käigus saatis Nõukogude võim vägivaldselt Siberisse üle 20 000 Eesti inimese, tembeldades neid „sotsiaalselt võõraks elemendiks“. Küüditatute seas oli palju lapsi ja vanureid.

Memento, Inimõiguste Instituut, Eesti Mälu Instituut, Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, MTÜ Tulipisar, Eesti Noorteühenduste Liit ja Eesti Üliõpilaskondade Liit, Tallinna Kultuuriamet ja Justiitsministeerium kutsuvad üles hoidma kõrges eas represseeritute ja kõigi eakate tervist ning neid igati abistama, järgides seejuures Terviseameti soovitusi riskigrupi inimeste osas.

Terviseameti soovitused asuvad siin. 

Mälestuspäeva Facebooki leht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles