Noored haritakse meedia alal pädevamaks

Anne Põder
Copy
Ajalehed
Ajalehed Foto: Liis Treimann / Postimees

Kuidas sünnivad uudised ja kuidas levib valeinfo? Mis on fakt ja mis arvamus? Kui olulised on allikad ja miks on vaja professionaalseid ajakirjanikke? Eesti Rahvusringhääling on ellu kutsunud meediapädevuse projekti “Meediataip” eesmärgiga tõsta noorte meediakirjaoskust praegusel inforohkel ajal.

Rohkem kui eales varem puutuvad noored kokku inforohkuse ja kanalite paljususega, just praeguse eriolukorra tingimustes on oskus teha kriitilisi valikuid oluline, sh oskus eristada valeuudiseid tõesest infost ning kriitiliselt analüüsida allikaid ja fakte. Rahvusringhäälingu projekt “Meediataip” on ellu kutsutud sooviga edendada noorte meediakirjaoskust ning toetada kriitilist mõtlemist ja analüüsivõimet info osas, mis noorteni jõuab erinevate sotsiaalmeedia ja infokanalite vahendusel.

“Meediataip” projekt koondab ühte keskkonda (err.ee/meediataip) õppevideod, praktilised artiklid ja näitlikud materjalid ning ajakirjanike ja tuntud eestlaste isiklikud kogemused. Materjalid on loodud sooviga pakkuda noortele mõtteainet ja teadmisi ning samas toetada õpetajate ja vanemate arutelusid meedia teemadel. Õppematerjalid jõuavad tõlgituna ka ERRi venekeelsesse portaali.

Märtsi alguses esimeste tegevustega käivitunud projekti raames on Raadio 2 eetris käinud meedia toimimisest rääkimas ERRi ajakirjanikud ja eksperdid ning isiklikke kokkupuuteid valeuudistega on jaganud noorte iidolid Kristel Aaslaid, Ariadne, Martti Hallik, Paljas Porgand, Keerdtrepp ja Kethi Uibomägi.

Teemasid jagub ka sellesse nädalasse, kui õppevideod jõuavad eesti- ja venekeelsena tele-eetrisse ning ETV2 noortesaates NOVA avab meedia ja ka sotsiaalmeediaga seotud teemasid Kristel Aaslaid.

Meediapädevuse projekti üheks tegevuseks oli algselt planeeritud ka ajakirjanike külaskäigud koolidesse. Koolide huvi külastuste vastu oli suur, ent eriolukorra tõttu jäid enamus meediatundidest läbi viimata. Meediatunde ootasid ka mitmed Järvamaa koolid.

Lohutuseks neile andis ERR teada, et plaanib külaskäikudega jätkata sügisel. Seniks saavad koolid kasutada “Meediataip” leheküljel olevaid materjale abistavate õppevahenditena koolitundide läbiviimisel.

“Meediataip” materjalid eesti keeles: www.err.ee/meediataip

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles