Alustas kriisiaja kõnepost “Räägi ära”

Kuido Saarpuu
Copy
Lauatelefon
Lauatelefon Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

9. aprillil alustas dokumentaalprojekti raames tasuta kriisiaja kõnepost “Räägi ära”, kuhu inimesed saavad sõnumeid jätta – kuidas nad end tunnevad ning millest mõtlevad, mida nad tahaksid praegu jagada, mida mujal ei saa või ei oska. Sõnumeid saab jätta helistades numbril 656 5005, kõne on Telia, Elisa ja Tele2 võrgust helistades tasuta.

Eriolukorras on paljud eestimaa inimesed leidnud end seisust, kus sunnitud isolatsioon põhjustab ärevust ja pingeid, aga rääkida ei oska kellelegi. Toimivad mitmed infoliinid, mis pakuvad viiruse kohta infot, vabatahtlike abi ja muid elutähtsaid teenuseid. Samas jõuab infoliinidele ka palju kõnesid, kus inimesed soovivad lihtsalt rääkida – sellest mis parajasti hingel, kuid suure koormuse tõttu pole infoliinidel võimalik selliseid kõnesid pikalt pidada. Seepärast loodi dokumentaalprojekti korras Telia abiga telefoniliin, millele vastab automaatvastaja ning helistaja nime ega telefoninumbrit ei salvestata. Jäetud sõnumid leiavad kasutuse dokumentaalfilmis, mis jutustab loo meie kollektiivsest üksiolekust. 

“Ajakirjandus talletabtoimuvat olukorda praegu päevakohaselt ja -kajaliselt, jagab vajalikku infot ning hoiab kursis aset leidvate sündmustega. Filmitegijana aga vaatame kriisiolukorra ajatuid aspekte: maailma muutumist ja selle sees üksiolemist,“ ütleb idee algataja ja filmi režissöör Marta Pulk. “Võibolla on meil inimesi, kes pole kolm nädalat üldse kellegagi rääkinud. Võibolla ajavad lapsed hulluks, aga seda ei tundu kohane kusagil mujal välja öelda. Kõnepost annab võimaluse oma tundeid anonüümselt jagada justkui võõrale või baarimehele, ilma et keegi sind hukka mõistaks. Loodame, et selline lisavõimalus annab inimestele vabaduse end avada ning pakub sel kriitilisel ajal tuge,” lisab Pulk.

Kriisiaja kõnepost “Räägi ära” salvestab kõned anonüümselt ning nendest koostatakse dokumentaalfilm. Potentsiaalselt kaasame projekti ka teisi riike, kus olukord on hetkel sarnane Eestile. Filmi režissööriks on Marta Pulk, kelle käe all valmis eelmise aasta hinnatumaid dokumentaalfilme “Aasta täis draamat”, ning kelle varasemad filmid “Zoopark”, “Vida Alegre” ning “Omad” on linastunud nii eesti teleekraanidel kui filmifestivalidel üle maailma. Film valmib koostöös Get Shot Films’iga. 

Eriolukorras on paljud eestimaa inimesed leidnud end seisust, kus sunnitud isolatsioon põhjustab ärevust ja pingeid, aga rääkida ei oska kellelegi.

Kõneposti Facebook. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles