Hundid on Järvamaa lammaste peale maiad

Kuido Saarpuu
Copy
See hunt on jäänud pildile Alaveski loomapargis Võrumaal.
See hunt on jäänud pildile Alaveski loomapargis Võrumaal. Foto: Toomas Huik

Loomakasvatajate teadlikkuse tõusu ja ennetusmeetmete laialdasema kasutuselevõtu tulemusel on hundi ja ilvese tekitatud kahjud viimastel aastatel olnud tagasihoidlikus langustrendis. Keskkonnaamet hüvitab suurkiskjate 2019. aastal tekitatud kahjud kokku enam kui 240 tuhande euro ulatuses.

 

Keskkonnaamet võttis kokku 2019. aastal suurkiskjate tekitatud kahjud põllumeestele, karjakasvatajatele ja mesinikele.

KAHJUD JÄRVAMAAL

Keskkonnaametile teadaolevalt (sest mitte kõik kahjusaajad ei teata toimunud kahjust ja ei esita ametile hüvitamise taotlust) murti Järvamaal  2019. aastal hundi poolt 82 lammast ning üks koer.

Lammaste murdmise sagedus oli sarnane eelmisele paarile aastale (nt 2017 murti maakonnas hundi poolt 129, 2018 - 69 lammast). Ka üksikute koerte murdmisi on igal aastal Järvamaal ette tulnud.

Karu poolt rüüstati eelmisel aastal 13 mesinikul kokku 36 mesitaru. Karukahjud on Järvamaal viimaste aastate vältel veidi kahanenud. Kaks Järvamaa mesinikku said 2019. aastal Keskkonnaametil poolt 50% ulatuses hüvitist mesila kaitseks elektritara rajamiseks. Ennetustöödel on kiskjakahjude ärahoidmisel väga oluline osa. Senine praktika näitab selgelt, et korralikult rakendatud ennetusmeetmed tagavad ka karjakasvatajatele ning mesinikele rahuliku une.

Allikas: Tõnu Talvi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles