Järvamaal juhtub mopeedi- ja mootorrattaõnnetusi haruharva

Kuido Saarpuu
Copy
Mootorrattaõnnetus. Pilt on illustreeriv
Mootorrattaõnnetus. Pilt on illustreeriv Foto: Eike Hintz/PantherMedia /Scanpix

Kui liikluskindlustuse leping jääb sõlmimata, siis tekib liikluskindlustus automaatselt sundkindlustusena. Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) saatis reedel mootorratta- ja mopeediomanikele üle 3000 meeldetuletuse kindlustuslepingu sõlmimiseks.

 

LKF-i juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul näitab kogemus, et esimesele mootorrattasõidule minnakse tihti ilma liikluskindlustuseta. „Kihk esimeste kevadilmadega liiklusse minna on suur. Kui autol on kogu aasta kehtiv kindlustus, siis paraku ununeb tihti, et hooajasõidukile on tehtud kindlustus vaid selle kasutamise ajaks,“ ütles Potsepp ning soovitas liikluskindlustuse aegsasti ära teha.

Mullu juhtus mootorrataste ja mopeedidega 351 liikluskindlustusjuhtumit, mille kahjusumma oli 1,8 miljonit eurot. Kõige suurem kahjunõue, kus mootorrattur põhjustas liiklusõnnetuse, oli 60 tuhat eurot.

Mootorratta- või mopeedijuhi põhjustatud liiklusõnnetusi oli möödunud aastal 193, ülejäänud 142 juhul olid nad kannatanu poolel.

LKF-i juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul näitab kogemus, et esimesele mootorrattasõidule minnakse tihti ilma liikluskindlustuseta.

„Mootorrattur ja mopeedijuht on liikluses alati nõrgem pool, kuigi nad põhjustavad ka ise sageli kahju. Sõltumata õnnetuse põhjustajast, saavad just kaherattalise juht ja selle kaasreisija õnnetuses tihti viga,“ tõdes Potsepp. „Seetõttu on lisaks liikluskindlustusele ülioluline, et kantakse kiivrit ja muid ohutusvahendeid, et mootorratas ja mopeed oleksid tehniliselt korras ning valitakse oskustele ja teeoludele sobivad sõiduvõtted.

Keskmine kahjunõue, kui mootorratta- või mopeedijuht põhjustasid liiklusõnnetuse, oli mullu 2440 eurot. Kui nad olid aga liiklusõnnetuses kannatanu poolel, siis keskmine kahju oli 7560 eurot.

Kõige rohkem mootorratta- ja mopeediõnnetusi juhtub Harju maakonnas. Eelmisel aastal oli Harjumaal 201 liiklusõnnetust, millest 156 juhtus Tallinnas. Järgnesid Tartu maakond 30 ja Pärnu maakond 28 õnnetusega. Kõige vähem ehk kaks õnnetust oli Järvamaal.

Liikluskindlustuse kehtivust on lihtne kontrollida LKF-i veebilehel. Liikluskindlustuse hindu saab võrrelda LKF-i veebikalkulaatoris.

LKF on liikluskindlustuse registri pidaja, liikluskindlustuse garantiifond, Eesti rohelise kaardi büroo ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles