Metsloomaühingu vabatahtlikul algas kevadine beebibuum (1)

Anne Põder
Copy
Virge Võsujalg näeb tibatillukese rebasepoja toitmise ja tema eest hoolitsemisega palju vaeva.
Virge Võsujalg näeb tibatillukese rebasepoja toitmise ja tema eest hoolitsemisega palju vaeva. Foto: Virge Võsujalg

Eesti mestloomaühingu Järvamaa piirkonnajuht Virge Võsujalg ohkas raske südamega, et praeguses seisus vääriks ta küll aasta ema tiitlit. Viimastel nädalatel on ta südant valutanud nii paljude loomabeebide pärast, kes on õnnetu juhuse läbi orvuks jäänud.

Võsujala hoole all on kolm jänesepoega, kellest üks jõudis pererahvani koera hambus ning kahte jänesebeebit oli tuustinud kellegi kass.

Koera hammaste vahelt päästetud jänes Roosi oli saanud tugevalt muljuda ning tema hingamine oli raske. Õnneks pidas ta kenasti vastu ja on nüüd juba uudishimulik ja tubli jänesepreili.

Kaks kassi mängukanniks olnud jänesebeebit on ikka veel kriitilises seisus. Nad leiti põhimõtteliselt vastsündinutena, sest nabanööridki olid alles küljes. "Sellises vanuses loomalapsi on raske sööma ja pissima saada. See võtab aega ja kuniks kindlustunnet pole, võib nende seisund iga hetk halvemaks minna," selgitas ta. Loodetavasti on ka nemad vaprad ning harjuvad uue eluoluga.

Võsujala juurde toodi ka kolm oravapoissi, kes kukkusid katuselt alla. "Tõenäoliselt oli nende ema hukkunud ja nälg ajas nad pesast välja. Neil polnud õnneks vigastusi, üksnes tühi kõht ja igatsus ema soojuse järgi. Seda saan ma neile pakkuda. Paraku küll kasuemana," rääkis ta ja lisas, et noorhärrad kosuvad ilusasti ja on peagi valmis pättusteks.

Eriline saabuja oli Võsujala juurde imetilluke rebaspoeg. Ta leiti Võrumaalt ühest hoonest. "Pisike karjus oma ema nii ahastavalt, et inimesed läksid vaatama, mis toimub. See rebasekutsikas oli nii väike, et mahtus põhimõtteliselt ühte kätte ega osanud veel kõndidagi. "Ta on metsloomaühingu ajaloos kõige väiksem rebasepoeg, kes meie juurde sattunud," sõnas ta.

Rebasepoiss sai oma leiukoha nimest tuletatult  nimeks Mõmmi. Nii väiksel loomalapsel pole ilma emata vähimatki võimalust ellu jääda ja kuna ema ei tulnud, tuleb nüüd Võsujalal talle asendusemaks olla. "See väike poiss on väga nälginud ja häälekas. Pudelist piima luttimine on tema jaoks väga võõras ja ta hammustab pidevalt luti katki, kuid annan endast maksimumi, et pisike korralikult sööma saada," rääkis ta.

Kõige viimasena toodi Võsujala juurde veel kaks oravat, kes kukkusid põhimõtteliselt taevast alla ehk siis pesast välja. Mõlemad said Võsujala sõnul kukkumisel vigastada, sest veri oli ninast väljas.

Ta rääkis, et need kaks on ka üsna nigelas seisus. "Nad on näljased ja kisendavad, kuid toitmisel on tigedad, hammustavad ja tirivad luti pipeti otsas katki," sõnas ta.

Võsujalg märkis, et loodetavasti läheb kõik just nii hästi, kui sellises olukorras üldse minna saab. "Hoian pöidlaid ja annan endast kõik, et pisikesed õigel ajal taas oma loomulikku elukeskonda saaksid," lausus ta.

Ja lisaks uutele saabujatele on Võsujala hoole all veel varasemast mitmeid siile, suuremaid oravaid ja kakulisi.

Häda on aga selles, et kõik loomalapsed vajavad ellujäämiseks oma liigile sobivat toitu ja spetsiaalseid piimasegusi, mis ei maksa sugugi vähe. "Et omadega välja tulla, vajavad metsloomaühingu vabatahtlikud heade inimeste abi, et saaksime pisikeste kõhud täita ja neile vajalikud elutingimused tagada," palus ta inimese abi.

TEAVE

Eesti metsloomaühingu pöördumine

Hea sõber, palun aita loomalastel suureks kasvada! Meie vabatahtlike hoole all on tänase seisuga (18.04) juba: 14 oravabeebit, 8 jänesepõnni, 1 rebasekutsikas ja 2 linnutibu

Üles on turgutatud ka neli kakupoega, kes on juba loodusesse oma emmede hoole alla tagasi lastud.

See on alles algus, sest terve beebibuumi hooaeg on veel ees!

Vajame abi, head loomasõbrad, et saaksime aidata neil pisikestel emata jäänud loomalastel suureks kasvada, et nad saaksid uue võimaluse elada oma loomulikus elukeskkonnas täisväärtuslikku metslooma elu.

Selleks, et meie hoiukodud oleksid valmis loomapoegade vastuvõtmiseks, oleme tellinud neile vajalikud toidusegud:

475,93 eurot siilipoegadele ja rebasekutsikatele mõeldud piimasegu, 382,13 eurot siilide spetsiaaltoidu ning 312 eurot konservide eest. 233,22 eurot kulub jänesepõnnide kõhtude täitmiseks ning 619,29 eurot kakupoegade toidu katteks.

Kokku on meil hetkel tarvis tasuda 2022,57 eurot loomapoegade toitude eest, kelle tulekuks me peame valmis olema.

Tänu annetajatele oleme me saanud hooajaks valmistudes ära osta oravapoegade toidu ja nende toitmiseks vaja minevad spetsiaalsed lutid. Samuti on olemas kõik vajalik lindude toitmiseks. Oleme inimeste abiga saanud tasuda kõik jooksvad kliinikuarved ja hüvitada hoiukodudes olevate hooealuste toidu- ja transportimise kulud. Aitäh, et meid toetanud olete!

Eesti metsloomaühing on vabatahtlikul tegevusel ja vaid annetuste toel toimiv ühing, seetõttu on meile igasugune toetus väga oluline!

Loomade abistamiseks saad anda oma panuse helistades:

numbrile 9009933 – annetad 5 eurot

numbrile 9009955 – annetad 25 eurot

Helistades kuula palun kogu jutt ära, sest muidu annetust ei toimu.

Toetuse võib saata ka pangakontole: Eesti metsloomaühing EE952200221067573100, selgituseks: "Aitan kasvada”.

PayPal konto link: https:/www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=S4NU4QQJ3WVJW&source=url

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles