Algatus Helista eakale lähedasele! kutsub üles endast märku andma eakatel ja eakatest, kes vajavad tuge ja seltsi

Kuido Saarpuu
Copy
Eakas inimene jalutuskepiga. Pilt on illustreeriv.
Eakas inimene jalutuskepiga. Pilt on illustreeriv. Foto: Tiina Oja

Kodanikuühendused MTÜ Jututaja ja Peaasi.ee kutsuvad endast teada andma eakatel ja eakatest, kes vajavad praegusel kriisiajal emotsionaalset tuge ja seltsi. Ühendused soovivad nii pakkuda leevendust eakate sotsiaalsele isoleeritusele ning tuge vaimsele tervisele.

 

Kui tavapäraselt pakub MTÜ Jututaja kodudes ja hooldekodudes elavatele üksildastele eakatele noori peamiselt keskkooliealisi seltsilisi ehk jututajaid, kellega koos aega veeta, üksteiselt õppida, siis kriisiajal on vahetud kohtumised asendunud telefonivestlustega. Uuringudki näitavad, et parim ravim üksilduse vastu on suhtlemine ning inimesed soovivad märksa enam suhelda sõprade ja lähedastega, kui nad seda teevad. Erinevatel põhjustel ei ole see alati aga võimalik või suhtlus vajalikul määral tähenduslik. Kriisiaeg võib selle puuduse varasemast enamgi esile tuua.

Seepärast ootab Jututaja endast märku andma eakatel või eakatest, kes soovivad, et neil oleks keegi, kellega aegajalt igapäevastel teemadel vestelda ja üksiolekut ning kriisist tulenevat negatiivsust unustada. „Mõnusad ja tähendusrikkad vestlused annavad inimesele turvatunde – tunde, et ta on kellelegi vajalik. Vestlused aitavad hoida mõtted eriolukorraga kaasnevalt peamiselt negatiivselt uudisvoolt eemal ja turgutada mõlema kõneosalise emotsionaalset tervist,” täpsustas MTÜ Jututaja asutaja ja juhatuse liige Katre Liiv.

Vanusest sõltumata on vaimse tervise eest hoolitsemine oluline kogu aeg. Keerulistes olukordades, nagu praegune kriisiolukordki on, võivad erinevad vaimse tervise häired võimenduda või ka esmakordselt ilmneda. “Lisaks heale unele, füüsilisele aktiivsusele ja regulaarsele toitumisele on positiivne suhtlemine meie vaimse tervise peamiseks alustalaks,” ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa.

​Kui tavapäraselt pakub MTÜ Jututaja kodudes ja hooldekodudes elavatele üksildastele eakatele noori peamiselt keskkooliealisi seltsilisi ehk jututajaid, kellega koos aega veeta, üksteiselt õppida, siis kriisiajal on vahetud kohtumised asendunud telefonivestlustega.

Telefoniseltsilist soovivad eakad saavad endast teada anda helistades telefonil 5683 0646 või e-posti aadressil jututaja@jututaja.ee.

Tuge ja nõuandeid vaimse tervise teemadel jagavad Peaasi.ee nõustajad. 

Algatusega Helista eakale lähedasele! saab tutvuda Jututaja kodulehel.

Algatus sai hoo sisse märtsi keskpaigas ning seda veavad eest MTÜ Jututaja ja Peaasi.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles