Põllumees, teata linnukahjust kindlasti keskkonnaametile

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kevad on käes ja see on taas päevakorrale tõstnud Eestimaa põldudele jõudnud rändlindude tekitatud kahjud põllukultuuridele ning haneliste heidutuse. Rändel olevate haneliste arvukus ja nende põllumajandusele tehtud kahjud on viimastel aastatel oluliselt suurenenud. Seda on märganud nii põllumajandustootjad ise kui ka ornitoloogid ja keskkonnaametnikud.

 

„Osalist leevendust lindude tekitatud kahjudele pakub riigi makstav hüvitis. Põllumehed peaksid keskkonnaametile kahjudest kindlasti teada andma, kuigi kahjude õiglases ulatuses kompenseerimisele seab omad piirid riigi finantsvõimekus ja Euroopa Liidus kehtivad riigiabireeglid. Keskkonnaametnikud hindavad vastavalt kehtestatud metoodikale kahjustuse ja selle põhjal arvutatakse hiljem ka kompensatsioon, mis on kuni 3200 eurot aastas tootja kohta,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige ja teraviljatoimkonna esimees Olav Kreen.

Kreeni sõnul on kahjudest teatada oluline seetõttu, et see aitab paremini hinnata nende tegelikku ulatust ja mõju põllumajandusele. Ainult nii saab selgitada linnukahjude probleemi tõsidust. Seega, hea põllumees, palun anna keskkonnaameti üldisele e-posti aadressile info@keskkonnaamet.ee rändlindude tekitatud põllumajanduskultuuri kahjustustest teada! Täpsemat infot kahjudest teatamise kohta ja avalduse vormi leiab keskkonnaameti kodulehelt.

Heidutusjahi tõhususe hindamiseks korraldab  OÜ Rewild tänavu ulatusliku uuringu. „Kuna põllumehed on leidnud, et muud haneliste heidutusviisid ei anna piisavaid tulemusi, siis soovitame teiste riikide kogemusele tuginedes heidutusmeetmete hulka ka kevadist heidutusjahti, mis aitaks linde põldudelt eemale peletada ja teeks ka muud heidutusmeetmed tõhusamaks. Eelmise aasta novembris avalikustatud tulemuste põhjal järeldasid uuringu tegijad, et letaalne heidutus oli mõneti mõjusam. Seda kinnitavad ka teiste riikide kogemused. Kevadine letaalne heidutus on kasutusel mitmes riigis ja haneliste suurenevate populatsioonide puhul on see aktsepteeritud,“ selgitas Kreen.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda tunnustab keskkonnaministrit ja ametkondi, kes on mõistnud teema tähtsust ja olnud valmis rakendama meetmeid haneliste heidutusvõimaluste mõjude hindamiseks. Samuti tänab koda kõiki kohusetundlikke põllumehi, kes on vaatamata pingelistele kevadistele põllutöödele ja lindude igapäevasele heidutamisele võtnud vastutuse panustada ka uuringuks andmete kogumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles