Rahvastikuminister: rahvastikuregistri andmete õigsuse tagamiseks on igaühe panus oluline

Kuido Saarpuu
Copy
Rahvastikuregistris olevaid elukohaandmeid saab kontrollida ja vajadusel kaasajastada aadressil rahvastikuregister.ee.
Rahvastikuregistris olevaid elukohaandmeid saab kontrollida ja vajadusel kaasajastada aadressil rahvastikuregister.ee. Foto: Margus Ansu

E-rahvastikuregistris avanesid kaks uut teenust. Rahvastikuregistris olevate andmete kontrollimise ja parandamise lihtsustamiseks on e-rahvastikuregistris nüüd võimalik veast teavitada ja vajadusel abi küsida. Lisaks saavad lapsevanemad lapsele nime valides e-rahvastikuregistris nime sobivust kontrollida.

 

„Kriisi ajal, kus erinevad ametkonnad inimestega kontakteeruma peavad, on äärmiselt vajalik, et inimesed kontrolliksid ja esitaksid rahvastikuregistrisse õiged andmed. Et see veelgi lihtsamaks teha, on lisandud rahvastikuregistris uued e-teenused oma andmetes leitud veast teavitamiseks. Rahvastikuregistri andmed tuginevad kontaktandmete osas inimeste endi esitatud andmetele, mistõttu on iga inimese enda panus nende andmete kaasaegsetena hoidmisel ülioluline," selgitas rahvastikuminister Riina Solman. 

Kolmapäevast on portaalis rahvastikuregister.ee võimalik teavitada leitud veast ja paluda vajadusel abi andmete leidmiseks ja parandamiseks. Lisaks on värsketel lapsevanematel võimalik lapsele nime valides kontrollida valitud nime sobivust juba enne sünni registreerimist.

Rahvastikuminister selgitas, et vastsündinule nime panemisel kontrollivad perekonnaseisuametnikud nime vastavust seadusele. „Ametnikel tuleb tööalaselt ikka ette, et vanemate valitud nimi ei vasta nimeseaduse normidele. Lapse nime valik on lapsevanematele tähtis otsus. Samal ajal on aga vaja nime valikul kinni pidada nimeseaduse nõuetest, mis on kehtestatud peamiselt selleks, et liig lennuka nimevaliku tõttu lapsed hiljem kannatama ei peaks. Uus rahvastikuregistri e-teenus hõlbustab ja kiirendab oluliselt valitud nimele tagasiside saamist, et vajadusel seda parandada,“ ütles Solman.  

Kolmapäevast on portaalis rahvastikuregister.ee võimalik teavitada leitud veast ja paluda vajadusel abi andmete leidmiseks ja parandamiseks.

E-rahvastikuregistris saab esitada sünni ja elukoha registreerimise avaldusi ning kontrollida isiku surma fakti, samuti on võimalik üle vaadata ja muuta oma meiliaadressi, telefoni ja teisi elukoha aadresse (lisa-aadresse). Rahvastikuregistri e-keskkonna järgmised teenused valmivad järk-järgult 2020. aasta jooksul, nt perekonnasündmuse tõendi tellimine ja omaniku eluruumi registreeritud isikute päring, mille abil on ruumi omanikul võimalik elukohaandmete lõpetamiseks esitada avaldus nende kohta, kes ei kasuta tema eluruumi oma elukohana.

Rahvastikuregister.ee portaal valmib Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles