Majutus- ja toitlustusettevõtted on kriisis esimesena löögi all

Kuido Saarpuu
Copy
Hotellituba. Pilt on illustreeriv.
Hotellituba. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kiire pilguheit ettevõtete käibe ja tööjõukulude andmetele näitab, et majutuse ja toitlustuse tegevusala sattus kriisis esimesena löögi alla. 

Keerulise ja täiesti uudse olukorraga kaasnevate mõjude hindamine nõuab teadlikuks otsustamiseks pidevat seiret. Juhtimisotsuste toetamiseks analüüsime, kuidas mõjutas tavapäratu märts ettevõtlussektorit, annavad statistikablogis teada Statistikaameti juhtivanalüütikud Märt Leesment ja Kaja Sõstra

Tuginedes maksudeklaratsioonide andmetele pakub statistikaamet nüüd lisaks tööturu kiirstatistikale ka iga kuu uuenevat ülevaadet ettevõtete käibe ja tööjõukulude kohta. Analüüsime, kuidas mõjutab kriis  majandusaktiivsust ja missugused ettevõtted satuvad esmajärjekorras raskustesse.

Arvestades, et ligi pool märtsist kestis tavaolukord ja muutus jõuab deklareeritud käibesse viitega, ei olnud ettevõtete käibelangus tervikuna suur – võrreldes möödunud aasta märtsiga oli muutus -4%. Samas ei saa jätta tähelepanuta, et kukkumine oli veidi tõsisem, kuna tavatingimustes oleks püsitud kasvukursil.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles