Pühapäevast sidepataljonile lipu annetamise 90. aastapäeva tähistatakse hoopis suvel

Urmas Glase
Copy
Staabi- ja sidepataljoni teise lipu õnnistamine Kadrioru presidendilossi ees 21. novembril 1994. aastal. Esiplaanil lööb naela lipu vardasse toonane Järva maavanem Arvo Sarapuu.
Staabi- ja sidepataljoni teise lipu õnnistamine Kadrioru presidendilossi ees 21. novembril 1994. aastal. Esiplaanil lööb naela lipu vardasse toonane Järva maavanem Arvo Sarapuu. Foto: Järvamaa muuseum

Eeloleval pühapäeval möödub 90 aastat päevast, mil Järvamaa ja Paide ning Türi linn annetasid Tallinnas sidepataljonile ülima pidulikkusega väeosa lipu, millel on kujutatud ka Järvamaa vapp.

Küberväejuhatuse teabeohvitser kapral Hans Vega Lehepuu ütlust mööda väeosa lipuga seotud tähtpäeva eeloleval pühapäeval ei tähista, kuigi enne eriolukorda selline plaan oli kinnitades, et sündmus siiski tähelepanuta ei jää ja koos Järvamaa muuseumiga tuuakse väeosa lipud avalikkuse ette suvel Paides.

Iseseisvuse taastamise järel arvati ajalooline lipp olevat hävinud ja 1994. aastal annetas president Lennart Meri staabi- ja sidepataljonile säilinud jooniste järgi valmistatud uue lipu. 1998. aastal tõi sidepataljonis teeninud ohvitserist kihlatu palvel lippu 57 aastat salaja kodus hoidnud türilane Lydia Mägi välja ja annetas selle sõjamuuseumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles