Ravimiseaduse muudatused parandavad innovaatiliste ravimite kättesaadavust

Kuido Saarpuu
Copy
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne.
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Valitsus kiitis istungil heaks ravimiseaduse muudatused, mille eesmärk on parandada ravimite kättesaadavust ning ravimijäätmete kogumist. Ühe olulisema muudatusena luuakse võimalus tuua erandkorras Eestisse müügiloata innovaatilisi ravimeid juba ravimi kliiniliste uuringute staadiumis.

 

„Tõhusad, kvaliteetsed, ohutud ravimid aitavad lahendada paljusid terviseprobleeme, parandada elukvaliteeti, pikendada eluiga ja säästa haiglaraviga seotud kulusid,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Kavandatud muudatused aitavad parandada ravimite ja apteegiteenuse kättesaadavust, lihtsustavad ravimitega reisimist ning ravimijäätmete tagastamist apteeki, et vältida nende sattumist keskkonda.“

Muudatusega luuakse võimalus tuua erandkorras Eestisse müügiloata innovaatilisi ravimeid juba ravimi kliiniliste uuringute staadiumis. Erandkorras on kavas edaspidi väljastada müügiloata ravimite sisseveoks lube patsientide jaoks, kes põevad kroonilist või raskelt kurnavat haigust või kelle haigust peetakse eluohtlikuks ja keda ei ole võimalik olemasolevate müügiloaga ravimitega ravida.

„Selle muudatusega parandame innovaatiliste ravimite kättesaadavust juba kliiniliste uuringute staadiumis, kui Eestis uuringut ei tehta ja patsientide osalemine uuringus ei ole võimalik. Ühtlasi saame nii tagada meie patsientidele juurdepääsu uutele väljatöötatavatele ravimitele olukorras, kus muud ravivõimalused puuduvad,“ ütles minister Kiik.

Muudatusega luuakse võimalus tuua erandkorras Eestisse müügiloata innovaatilisi ravimeid juba ravimi kliiniliste uuringute staadiumis.

Lisaks on muudatustena plaanis lihtsustada kõlbmatute ravimite tagastamist apteeki; võimaldada videokõne teel nõustamist maapiirkonnas asuvas haruapteegis, mille läheduses ei ole ühtegi teist apteeki; lihtsustada lennujaama territooriumil asuva haruapteegi pidamise tingimusi; kaasajastada ravimireklaami tingimusi ning lihtsustada ravimitega reisimist, sh ravimitega reisimiseks vajaliku Schengeni tunnistuse saamist.

Seaduse muudatuste väljatöötamise kavatsus koostati 2016. aastal, mil see läbis ka kooskõlastusringi. Praeguseks on seaduse eelnõu läbinud ka kaks ametlikku kooskõlastusringi.

Seadus on kavandatud jõustuma üldises korras, välja arvatud ravimite tootmise ja hulgimüügi tegevusloa eraldi taotlemist puudutavad eelnõu punktid, mis jõustuvad 2021. aasta 1. jaanuaril ning ravimitega reisimise dokumentide väljastamise korda puudutavad muudatused, mis jõustuvad 2021. aasta 1. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles