Ettevaatust: nädalavahetusel kerkib UV-indeks kõrgele tasemele

Järva Teataja
Copy
Nädala lõpus rõõmustab meid päike.
Nädala lõpus rõõmustab meid päike. Foto: Hege - Lee Paiste

Riigi ilmateenistus prognoosib, et algav nädalavahetus tuleb päikeseline ning õhutemperatuur võib tõusta 20 kraadini. Küll aga puhub vali tuul, mis võib sooja ilma pisut jahedamaks muuta. Päikselise ilma tõttu tuleb silmas pidada, et UV-indeks kerkib üsna kõrgele, mistõttu tuleb oma nahka kevadise päikese eest kaitsta.

Laupäeval (30.05) koondub kõrgrõhkkond Skandinaavia kohale ja ulatub ikka Läänemere äärde. Samal ajal liigub Lõuna-Venemaalt madalrõhkkond Valgevene poole ja avaldab tugevat survet. Kahe rõhuala vastasmõju tõttu tugevneb põhja- ja kirdetuul, puhanguid on 12, päeval 15, pärastlõunal kuni 17 m/s. Öö tuleb selge ja õhutemperatuuri miinimum langeb 5..6°C-ni, rannikul jääb 10°C lähedale. Päev on enamasti päikeseline, mida võivad lühiajaliselt pilverüngad varjutada, lõuna pool võib ka taevasse õhuke pilvekiht nihkuda, kuid sellest kumab päike läbi ja ilm püsib sajuta. Õhutemperatuur tõuseb 20°C-ni, tuulele avatud rannikul on märksa jahedam.

Ilm laupäeval
Ilm laupäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeval (31.05) on ülekaal kõrgrõhkkonnal kuid vastasseis lõunapoolse madalrõhkkonnaga püsib ning kirdetuule puhangud ulatuvad 15–16 m/s. Õhtul jääb tuul nõrgemaks. Ilm on kuiv ja taevas selge. Õhutemperatuuri miinimum langeb öösel 7..8°C-ni, päeval tõuseb Virumaal kuni 18°C-ni, lääne pool 20°C lähedale, tugevas kirdetuules on veepinnalt puhuva tuulega rannikul aga üsna kõle.

Ilm pühapäeval
Ilm pühapäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Kaitse oma nahka

UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV kiirguse päevadoosid on meie laiuskraadidel suuremad suvel, kevadisest pööripäevast kuni sügisese pööripäevani. Riigi ilmateenistuse andmetel on UV-indeks viimastel päikeselistel päevadel kerkinud kõrgele tasemele (6–7), mis tähendab, et naha kaitsmisele tuleb erilist tähelepanu pöörata.

UV-indeksi väärtused varieeruvad päeva jooksul, indeks on kõige kõrgem mõne tunni vältel keskpäeval.

UV-kiirgus muutub ohtlikuks ja tekitab nahapõletusi paljudel inimestel, kui UV-indeks kerkib üle 6. Õrna nahatüübiga inimesed peaksid päikesekaitsekreeme kasutama juba siis, kui UV-indeks kerkib üle 3–4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles