Vargamäe muuseumi aastanäitust saab uudistada virtuaalselt

Kuido Saarpuu
Copy
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

2. juunist on A.H. Tammsaare muuseum Vargamäel kodulehel üleval muuseumi aastanäituse „Asjad on tõepärasemad kui inimesed“ virtuaalnäitus.

 

Virtuaalnäitusel on Tammsaare pere ja „Tõe ja õiguse“ jaoks oluliste esemete 360-kraadised liikuvad pildid koos kirjeldustõlkega. Teksti loevad Liis Selg ja Maiken Pius. Virtuaalnäituse koostamisel oli abiks vaegnägija Kai Kuusk, kellel oli ainulaadne võimalus tutvuda esemetega neid katsudes.

Virtuaalnäitusel jutustavad kirjeldustõlke koostaja ja Ajaloomuuseumi haridusvaldkonna juht Liis Selge kaudu oma loo kaksteist igapäevast eset 19. sajandist ja 20. sajandi algusest, millel on olnud oma roll kirjanik Anton Hansen Tammsaare ja tema lähedaste elus ning oma hääle annab „Tõe ja õiguse“ tsitaatidele samanimelises filmis Krõõta mänginud Maiken Pius. Asjad aitavad avada romaani „Tõde ja õigus“ algkujude päriselu lugusid. „Teiste hulgas on näitusel vaatamiseks väljas nii Tammsaare enda valmistatud pingike, kui Tammsaare isa Peeter Hanseni nikerdatud tool,“ selgitab virtuaalnäituse projektijuht ja A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel juhataja Reelika Räim.

Näituse idee sündis Räime sõnul seoses eriolukorraga. „Eriolukorras ei saanud inimesed muuseumit külastada, aga soov jagada siinseid teadmisi säilis,“ selgitab ta. „Otsustasime, et loome virtuaalse lahenduse ning võtame appi vaegnägija Kai Kuuse ja kirjeldustõlke koostaja Liis Selge. Meie kirjeldustõlge ei ole traditsiooniline, vaid selles on ka Kai isiklikud emotsioonid - kuidas ese lõhnab, mis emotsioonid eseme katsumisega tekivad, jms. Virtuaalnäituse kirjeldustõlge võiks huvi pakkuda ka nägijatele, et mõista milliseid detaile üks pime inimene näpuotstega tunnetab,“ ütleb Räim. Tema sõnul oli lihtne leida teemat, millest teha virtuaalnäitus. „Virtuaalnäituse esemed on muuseumi aastanäitusel „Asjad on tõepärasemad kui inimesed“ välja pandud esemed. Nüüd, kui muuseum on taas avatud, on võimalik neid esemeid ka ise vaatama tulla.“

Virtuaalnäitusel on Tammsaare pere ja „Tõe ja õiguse“ jaoks oluliste esemete 360-kraadised liikuvad pildid koos kirjeldustõlkega. Teksti loevad Liis Selg ja Maiken Pius. Virtuaalnäituse koostamisel oli abiks vaegnägija Kai Kuusk, kellel oli ainulaadne võimalus tutvuda esemetega neid katsudes.

Virtuaalnäituse loomisel oli abiks blogi Kai pimeduses kobamas autor Kai Kuusk. Tema tähelepanekutel põhineb tekst, mida saab kuulata, vaadates 360-kraadi liikuvaid pilte. Kai märkas näiteks seda, et Tammsaare-Põhja talu aknaraamil on ülemine parem aknaruut varustatud kaasaegse mõttega – nimelt, et akent võiks õhutamiseks ka avada. „Tegemist on vana rehielamu puidust aknaraamiga. 1945. aastal toimus siin tulekahju, mille tulemusena hävis pea kogu rehielamu, päästa sai vaid mõned esemed ning puidust aknaraam. Aknaraami järgi võeti hiljem maja taastades uutele akendele mõõdud,“ selgitab Räim.

Näituse staaresemeks on 1878ndal aastal ilmunud piibel, mida luges kirjaniku isa Peeter Hansen, ning millel on kandev roll romaanis „Tõde ja õigus“. Virtuaalnäitust saab vaadata muuseumi kodulehelt: www.vargamae.ee/lugu/aastanaitus-asjad-on-toeparasemad-kui-inimesed.

A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel tutvustab 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse taluelu ning A.H. Tammsaare kultuuri- ja kirjanduspärandit, sealhulgas „Tõe ja õiguse“ lugu. Muuseumis toimuvad mitmesugused sündmused: koolitunnid, perepäevad, teatrietendused, näituste avamised, matkad, seminarid. Vargamäel on tõelus ja väljamõeldis jäädavalt läbipõimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles