Teeme jaanituled ohutuks – hakka lõkkevalvuriks

Kuido Saarpuu
Copy
Jaanilõke.
Jaanilõke. Foto: Johanna Roos

Tänavu soovitame tähistada jaanipäeva pere ja lähedaste seltsis. Selleks, et jaanilõke oleks ohutu, kutsub Päästeamet üles leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit.

Et jaanipäev jääks meelde toreda päevana, tuleb silmas pidada kõiki tuleohutusnõudeid ning selle eest saab hoolitseda lõkkevalvur. Oma ohutu jaanituli registreeri aadressil jaanituli.geoape.com ning kõikide registreerunud lõkkevalvurite vahel läheb loosi peaauhinnana kvaliteetne söegrill ja lisaauhindadena kolm tulekustutit.

„Jaanilõkke valvuri ülesanne on kanda hoolt selle eest, et lõke oleks tehtud ohutult ja tule tegemisel järgitaks tuleohutusnõudeid. Lõkkevalvur hoiab silma peal ka sellel, et jaanipäevalised järgiksid ohutusnõudeid ning kui tähistamine lõppeb, kustutab valvur ka lõkke,“ selgitas Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Sandra Tammiksaar.

„Kuna tänavu teevad inimesed jaanilõkkeid ilmselt tavapärasest rohkem ka koduaias, suvilas ja maakodude juures, tasub olla eriti hoolas ja tähelepanelik, et tuli ei väljuks kontrolli alt. Kindlasti peab arvestama tuule suuna ja tugevusega ning tuleb hoolitseda selle eest, et lõkkeaseme ümbruses ei oleks süttivat materjali,“ lisas Tammiksaar.

Lõkkevalvuri kampaania toimub kolmandat aastat, mullu registreerus lõkkevalvuriks 437 inimest.

Meelespea jaanilõkke valvurile:

•             Registreeri end oma jaanipäevalõkke valvuriks ja märgi kaardile oma ohutu lõke SIIN.

•             Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda.

•             Alla meetri suuruse läbimõõduga jaanilõke tee hoonest vähemalt 8 meetri kaugusele, üle meetri suuruse läbimõõduga lõke olgu hoonest vähemalt 15 meetri kaugusel. Metsast  olgu lõkke kaugus vähemalt 20 meetrit.

•             Jaanilõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus süttivast materjalist puhtana. Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.

•             Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega (tuule kiirus alla 5,4 m/s). Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.

•             Jaanipäevatunde ja hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole lõkke suurus, vaid meeleolu, mida lõke loob.

•             Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett, liiva või tulekustuti.

•             Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks. Lõkkevalvurina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

•             Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib helistada päästeala infotelefonile 1524.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles