Tuhanded suveniirnukud on Järvamaa muuseumis näitusel

Urmas Glase
Copy
Heli Männi kogutud rahvarõivais suveniirnukud tutvustavad eri rahvaste traditsioone.
Heli Männi kogutud rahvarõivais suveniirnukud tutvustavad eri rahvaste traditsioone. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tänasest on Järvamaa muuseumis näitusel „Suveniire laiast maailmast" vaadata ümmarguselt 2400 suveniirnukku erinevatest maailma nurkadest, mis pärinevad õpetaja ja kollektsionääri Heli Männi erakogust.

Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ütles, et Ida-Virumaalt pärit Tallinna Arte gümnaasiumis õppealajuhataja ja õpetaja ning kollektsionääri Heli Männi enam kui 7000 nukuga kogust jõuavad Paidesse näitusele 2400.

"Nukke on kogu maailmast - Euroopast, Aasiast, Ameerikast ja Aafrikast. Vanimad neist on sajandivanused, noorimad alles hiljuti poelettidelt ostetud. Kõige väiksemad on vaevalt paarisentimeetrised Guatemala murenukud. Neid saavad lapsed väikese karbiga alati kaasas kanda ja vajadusel neile oma muresid kurta. Suurimad nukud on aga samahästi kui väikeste laste suurused. On Luksemburgi ja Kanaari saarte kaunitare, Belgia vahisõdureid, indiaanlasi, Lapimaa hülgekütte, džunglist pärit looduslapsi, isegi Egiptuse muumia, kuid esindatud on ka kõigile tuntud koduse Maarjamaa rahvarõivais nukud," loetles Mülts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles