Pühapäeval on leinapäev

Kuido Saarpuu
Copy
Leinapark , juuniküüditamine.
Leinapark , juuniküüditamine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

14. juunil on Eestis lipu- ja üleriigiline leinapäev, mil Eesti lipu heiskavad leinalipuna kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Lipu võivad heisata ka kõik teised.

 

Ööl vastu 14. juunit 1941 toimus esimene massiküüditamine Eestis. Samal ajal korraldati küüditamisoperatsioone ka Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Lätis, Leedus, Ukrainas, Valgevenes ja Moldavas. Nälja ja kurnatuse tagajärjel hukkus või tappis NKVD kokku umbes 6000 inimest Eestist.

Järvamaal toimuvad küüditatute mälestamisüritused- kl 10 leinapäeva mälestushetk Paides Murtud Rukkilille mälestusmärgi juures, kl 11 Türi kesklinna kalmistul mälestushetk ja kl 11.30 Koeru ausambapargis küüditatute mälestuskivi juures. Juuniküüditamise 79. aastapäeva tähistamiseks on 13. juunil vahemikus kell 20-22 võimalus asetada küünlad küüditamise ohvrite mälestamiseks Türi ja Käru raudteejaamades.

Leinalipuna heisatakse lipud hiljemalt kell 8 ja langetatakse kell 22.

Leinalipp heisatakse lipumasti ilma musta lindita nõnda, et lipu alumine äär asuks masti keskel. Lipuvardaga leinalipu heiskamiseks kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50 kuni 100 millimeetri laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipu pikkust pidi kuni lipukanga alumise servani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles