Karu lustis täna öösel Esnas Naabriplika laadaplatsil

Urmas Glase
Copy

Naabriplika laada korraldaja Ene Mikk tegi täna Esna vahel igahommikust koeraga jalutuskäiku, kui märkas külaplatsi jõepoolses servas uppi löödud mesitarusid.

"Käin koeraga jõe veetaset kontrollimas," lõõpis Mikk oma hommikuste jalutuskäikude kohta ja kirjeldas, kuidas ta pruunkaru vallatuste tagajärgede peale sattus, "üks Müüsleri mees hoiab platsi servas viit mesitaru. Need on platsi kaugemas servas rohu sees, kus me hoiame  liigirikkust ega niida. Seal on praegu pisikesi hüppavaid konnakesi nii palju, et ei ole südant niitma minna. Uppis tarud olid mõni samm vanalt raudteetammilt maha astuda."  

Täna hommikul jäi Esna lähedal jahimeeste rajakaamerasse ilmselt sama karu, kes kaamera asukohast 800 meetri kaugusele jääval külaplatsil mesitarude kallal käis.
Täna hommikul jäi Esna lähedal jahimeeste rajakaamerasse ilmselt sama karu, kes kaamera asukohast 800 meetri kaugusele jääval külaplatsil mesitarude kallal käis. Foto: Jaak Mässak

Karu on Esnas viimasel nädalal paaril tihe külaline. Samad mesitarud said rappida ka juuni esimesel nädalavahetusel. Siis oli karu ühe taru ära lõhkunud ja selle kärjed nahka pistnud ning teise ümber lükanud.

Tänast kahju hinnates ütles Müüsleris mesilasi pidav Kaido Raud, et üks taru oli laiali ja mõned raamid välja võetud ning ka idupere taru unepealt viga saanud.

Lõunaks olid tarud oma esialgsel kohal tagasi ja omanik kinnitas, et homme vaatab materjali ja tõmbab tarudele elektrikarjuse ümber.

"Ma ei osanud arvata, et keset küla, majadest mõnede kümnete meetrite kaugusel võib karu nii julge olla ja rüüstama tulla. Müüsleris on mul ka tarud keset küla ja seal pole karudega probleeme olnud," kinnitas alles eelmisel aastal tarud Esnasse toonud mesinik.

Pärastlõunal käis sündmuspaigal karu kahjusid registreerimas ka keskkonnaameti esindaja. Riik hüvitab mesinikele tehtud kahjusid, kuid võtab arvesse sealjuures karu ründeks tarvitusele võetud ennetavaid abinõusid.

Ene Mikk ütles, et enne esimest tarude rüüstamist oli pool kilomeetrit eemal ta naabrimees päise päeva ajal oma maja hoovis karuga kokku juhtunud.

"Meil üks naaber, kes hiljuti teise ilma läks. See mees käis tolle maja juurde oma kodust Vedruka poole läbi rohu tallatud rada. Kui siitilmast läinud naabrimehe salarada pidi üks kogu maja poole astus, oli teine naabrimees olnud üsna üllatunud ja karu ära tundes looma hõikudes tagasi peletanud," rääkis Mikk.

Tema teada oli mõni aeg hiljem karu astunud järgmise maja suunas ja kadunud vaateväljast.

Alates mai esimesest poolest on üks või mitu mesilastemaiast karu Viisu tagant Kirisaarest hakanud mesitarude kallal käima ja kuuga on karuoti rüüsteretk liikunud Viisu, sealt Koordi ja Vedruka kaudu ja jõudnud viimasel paaril nädalal mitu korda Esnasse.

Kindlalt ei saa kõiki lõhutud mesitarusid kirjutada ühe karu kraesse aga kohalikud usuvad, et kõikide selle kandi pahanduste taga on üks päntajalg.

Viisus elav jahimees Jaak Mässak jagas rajakaamera pilti, mis on üles võetud täna hommikul öösel Esnas rüüstatud mesitarudest umbes 800 meetri kaugusel. Ka jahimees kaldub arvama, et tegu on sama mesilastega maiustanud loomaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles