Paides hakatakse tasuta eterniiti ära vedama

Anne Põder
Copy
Foto: Erakogu

Paide linnavalitsus andis teada, et MTÜ Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskus korraldab koostöös SA-ga Keskkonnainvesteeringute Keskus Paide linnas eterniidijäätmete kogumisringi.

Vanemate majade katusevahetusel jääb sageli üle suur hunnik vana eterniiti, millest on küllaltki keeruline lahti saada. Prügimäele või jäätmejaama viies küsitakse eterniidi kui ohtliku jäätmeliigi eest raha ning peale kauba tuleb maksta ka transpordi eest. Kõik see kokku kergitab kasutust prügist vabanemise hinna sedavõrd kõrgeks, et enamik inimesi lööb sellele käega.

Nii vedelevad eterniidihunnikud sageli kusagil aianurgas või halvimal juhul sokutatakse need ebaseaduslikult loodusesse.

Paraku on vana eterniit aga keskkonnale ja tervisele ohtlik, sest sisaldab asbesti.

Paide jäätmejaam võtab eterniiti ja asbesti sisaldaid isolatsioonimaterjale vastu hinnaga 180 eurot tonn.

Väätsa prügilas saab kehtiva hinnakirja järgi asbesti sisaldavast ehitusmaterjalise lahti 94.80 eurot tonni kohta

Riik on Keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu toetanud omavalitsusi elanikelt ohtlike jäätmete kogumiseks ja käitlemiseks ning vahel korraldavad omavalitsused eterniidijäätmete tasuta kogumist.

Paides võetakse eterniiti vastu eelregistreeritud koguses ja registreerimislehti menetletakse laekumise järjekorras kuna kogu projekti kogused on piiratud.

Linnavalitsus palub eterniidi ära anda soovijatel eelnevalt täita vastav registreerimisleht ning saata see hiljemalt 10. juuliks e-posti aadressile info@kejhk.ee või tuua linnavalitsusse aadressil Keskväljak 14 Paide linn või Roosna-Alliku teeninduskeskusesse.

Ehitusmaterjalide üleandmiseks mittelinnalistest piirkondadest tuleb eelnevalt sellest teada anda.

Eelregistreeritud isikud saavad eterniidi tasuta üle anda määratud kogumispunktides (Roosna-Allikul ja Paides) hinnanguliselt aug-okt 2020 ühel kindlal kuupäeval, millest eelnevalt teavitatakse registreerunuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles