Premia vähendatud suhkruga mango-passionvilja koorejäätis valiti Eesti parimaks toiduaineks

Anne Põder
Copy
Eesti parim toiduaine aastal 2020.
Eesti parim toiduaine aastal 2020. Foto: AS Premia Tallinna Külmhoone

Premia 40 protsenti vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis tunnistati eesti tänavuseks parimaks toiduaineks ja ühtlasi pälvis maius ka parima magustoidu hõbemärgi. 

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp tõdes, et inimestele on tervislikkus üha olulisem, kuid selle nimel ei taheta ohverdada head maitset. "Premia ongi valmis saanud suurepärase magustoiduga, mis sisaldab 40 protsenti vähem suhkrut kui teised samalaadsed tooted. Usun, et Premia on siin trendiseadja, näidates eeskuju, kuidas saavutada tervislikum magustoit pakkudes sealjuures hõrku maitseelamust,“ kommenteeris ta.

Parim lisandväärtusega toit on Salvesti Presto ökoloogiline hernepüreesupp mündiga. „Omapärase maitsega mahehernestest püreesupp paistab oma kategooria toodetest selgelt esile. Tegu on madala kalorsusega, kuid kõrge valgu- ja kiudainesisaldusega 100 protsenti ökoloogilisest toorainest supiga, mis sobib ka taimetoitlastele. Huvitava maitsenüansi annab hernesupile münt,“ ütles Potisepp. 

Parim mittealkohoolne jook on Liviko Re-crafted Crafter`s Junibeer. Potisepa hinnangul on Junibeer värskendav alkoholivaba käsitööjook, mis sobib suurepäraselt kuuma suvepäeva janukustutajaks. "Joogi puhul on huvitav asjaolu, et selle valmistamine toimub nullkulu põhimõttel – tootes ei ole kasutatud lõhna- ega maitseaineid, vaid sellele iseloomulik maitse saavutatakse Crafter’s džinni destillatsioonis töödeldud kadakamarjade ekstrakti kasutamisel,“ täpsustas ta.

Parim alkohoolne jook Altia Eesti Saaremaa RHU Gin. „Tegu on värske ja aromaatse rabarberimaitselise džinniga, milles on heas tasakaalus kadakamarjade kargus ja rabarberi mahlakus. Gin annab magushapuka maitse ja sobib suurepäraselt kokteilide valmistamiseks,“ kommenteeris Potisepp.

Rahva lemmiku tiitli pälvis tihedas võistluses Puljong OÜ koorene Bechamel kaste, mis sai Facebooki hääletusel üle 1100 poolthääle. Potisepp teadis öelda, et kastmete valmistamine kodus on aeganõudev ja keeruline protsess. "Pole siis ime, et paljud kodukokad eelistavad kasutada valmiskastmeid. Rahva Lemmiku tiitli võitiski Puljong OÜ koorene praekaste, mis sisaldab ainult kvaliteetseid tooraineid, maitseb justkui isetehtud, kuid valmib pakendist pannile valades vaid sekunditega,“ sõnas ta.

Hindamiskomisjon valis parimad välja ka piirkondlike väike-ettevõtjate toodete seast. Parim toode Lõuna-Eesti väike-ettevõttelt on Siidrikoda OÜ ehedast õunamahlast pidupäevajook „Vahukass“.

Parim toiduaine Lääne-Eesti väike-ettevõttelt on smuutisegu Sume Red ettevõttelt Sume Green ning parim jook Tohi Distillery TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist.

Parim toode Virumaa väike-ettevõttelt on Moe OÜ pihlaka teraviljabrändi Handsa Sour Rowanberry.

Parim toiduaine Põhja-Eesti väike-ettevõtelt on ka rahva lemmiku tiitli võitnud Puljong OÜ koorene Bechamel kaste. Parim jook Põhja-Eesti väike-ettevõttelt on Punch Drinks’i suvine kokteil „Cucumber Spritz“.

Potisepp lausus, et kohalikud väike-tootjad näitavad iga aastaga üha paremat taset. "Piirkondlikud väike-ettevõtted on eriti tugevad jookide valmistamises, milles kasutatakse kohalikke puuvilju, marju ja metsasaadusi ning katsetatakse uusi põnevaid maitseid. Tänu piirkondlikele tootjatele on meie kohaliku toidu ja joogi tootevalik äärmiselt mitmekesine ja rahuldatud saavad ka kõige nõudlikumate tarbijate ootused,“ lausus ta.

Sel aastal osales Eesti parima toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles