Toimiv kaubavahetus tagab ohutu ja taskukohase toidu kõigile

Kuido Saarpuu
Copy
Tai restorani toit. Pilt on illustreeriv
Tai restorani toit. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com
 
Maailmas leviv COVID-19 pandeemia on sundinud riike haiguse leviku kontrollimiseks võtma kasutusele erinevaid meetmeid, mis avaldavad muu hulgas mõju ka majandusele ja rahvusvahelisele kaubavahetusele.

Seekordses blogipostituses on luubi all kriisi ajal kasutusele võetud kaubandusmeetmed, mille seast torkavad Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) värske raporti põhjal eriti silma ekspordikeelud. Kriiside ajal kehtestatud erinevatest piirangutest ja nende mõjust kirjutavad maablogis maaeluministeeriumi ekspordi ja turuarenduse büroo nõunik Tiina Vares ja sama büroo peaspetsialist Eve Paju.

80 ekspordipiiranguid kasutama hakanud riiki, nende hulgas ka 46 WTO liikmesriiki, toovad  ekspordikeeldude põhjendusena välja kaubanappust. Kui eelmise, 2008.–2009. a finantskriisi ajal rakendati ekspordikeelde põhiliselt toidule, siis praeguse kriisi ajal rakendati ekspordipiiranguid enamjaolt meditsiinikaupadele. Siiski keelasid ligi 20 riiki ajutiselt ka mitmesuguste toidukaupade ja loomasööda väljaveo; neist riikidest mõni on maailmaturul valitsev eksportöör.

Loe täpsemalt maablogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles