Hindade langus pidurdus juunis

Kuido Saarpuu
Copy
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele.
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele. Foto: Pexels / CC0 Licence

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad juunis eelmise kuuga võrreldes 0,9 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes pidurdus tarbijahindade langus mai 1,7 protsendilt juunis 1 protsendini. Euroalal kiirenes inflatsioon energiahindade tagasihoidlikuma languse tõttu esialgsel hinnangul 0,3 protsendini, kirjutab  rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Kui energiahindade langus Eestis ja euroalal on sarnane, siis suurema hinnalanguse taga on eelkõige koroonamõjude kiirem levimine teenuste hindadesse ja riiklikud meetmed seoses aktsiisilangetustega. Ka toiduhindade tõus on meil viimastel kuudel olnud aiasaaduste väiksema kallinemise tõttu tagasihoidlikum.

Tavapärase majandustegevuse järkjärguline taastumine ja piirangute lõdvendamine on kaasa toonud nafta hinna tõusu 40 dollari lähedale ja koos sellega veidi kergitanud kütusehindu. Sellele vaatamata olid kütused juunis 17 protsenti odavam kui aasta tagasi.

Hinnalanguse pidurdumise taga oli eriolukorra ajaks kohalike omavalitsuste kehtestatud ajutiste meetmete lõppemine ja elektri börsihinna tõus ajaloolise keskmise lähedale. Kui aasta alguses ulatus teenuste hinnatõus üle 4 protsendi, siis alates aprillist on koroonakriisiga kaasnenud piirangute tõttu teenuste hinnatõus peatunud. Suurem hinnalangus on toimunud hotellides ja üürihindades, kus hinnad olid juunis vastavalt 32 protsenti ja 12 protsenti madalamad kui aasta tagasi.

Juuni prognoosiuuenduse kohaselt kestab tarbijahindade langus aasta lõpuni ning aasta kokkuvõttes ulatub hindade langus 0,3 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles