Arvamusfestival avalikustas kava

Järva Teataja
Copy
Arvamusfestival I päev
Arvamusfestival I päev Foto: Kuido Saarpuu

Kaheksas Arvamusfestival toimub 14. ja 15. augustil Paide Vallimäel. Nüüd avalikustati ka seekordse festivali kava.

Juba juuni alguses teatas korraldusmeeskond, et seni kavandatud 25 aruteluala asemel jääb neid tänavu programmi alla kümne, kuna külastajate arv on tulenevalt koroonakriisist augustis endiselt piiratud. Alad valis meeskond programmi lähtuvalt päevakohastest teemadest ja festivali juhtmõttest, milleks on sel aastal Eesti põhiseaduse 100. sünnipäeva puhul põhiõigused ja -vabadused. Silmas peeti samuti seni ette valmistatud alade terviklikkust.

Arvamusfestivali katusteemaks on Eesti põhiseaduse juubeli puhul põhiõigused ja vabadused, mida puudutatakse pea igas Põhiseadus 100 ala arutelus. Reedel on näiteks kavas Eesti Kohtute arutelu sellest, kuidas teevad kohtunikud õigusriigis otsuseid ning Soome Instituudi pop-up koolitund inimõigustest ja meediapädevustest. Laupäeval saab samal alal süveneda usu- ja veendumusvabadusse Eesti Kirikute Nõukogu korraldatud arutelus ning kaasa mõelda Eestimaa Looduse Fondi arutelul õiglase ülemineku protsessist Ida-Virumaal. 

Kahe päeva jooksul peetakse 60 arutelu ning kõige kõrvalt ei puudu ka kirju kultuuriprogramm Philly Joe's muusika, näituste, Paide muusika- ja teatrimaja sünnipäeva ning Vaiko Eplikuga. Toimub ka tavaks saanud erakonnaesimeeste debatt.

Kava leiab Arvamusfestivali kodulehelt. Arutelusid on seinast seina. Näiteks "PISA parimad e-õppes. Eesti ja Soome koolide võrdlev kohanemine eriolukorraga", "Kas kohtunikud teevad otsuseid trotsist?" või "Pagulased arutavad: kuhu ma kuulun?".

“Olgugi et tänavune Arvamusfestival tuleb erakordse olukorra tõttu õhem, pole me kvaliteedis järeleandmisi teinud. Julgustame kõiki kavasse süvenema, et leida üles enda meelisteemad ning tulla kohale kuulama, küsima ja ka või vaidlema,” annab festivali eestvedaja Kaspar Tammist külastajatele nõu.

Festival on külastajatele tasuta, kuid piirangute valguses võib kohal viibida 1000 inimest päevas. Kui nõue püsima jääb, algab tasuta pääsete jagamine festivali kodulehel 15. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles