Järvamaal metsloomi abistav vabatahtlik palub inimeste abi (2)

Anne Põder
Copy
  • Vabatahtlikud aitavad loomi vaid annetustest ise selle eest tasu saamata
  • Nõuded loomade ja lindude hoiutingimustele karmistuvad
  • Iga looma- ja linnuliik vajab eri toitu

Imelised metsloomade ja lindude päästmislood Eesti metsloomaühingu piirkonnajuhi Virge Võsujala käe läbi pole Järva teataja lugejatele võõrad. Nüüd palub naine siiralt inimeste abi, et abistatavate loomade elutingimusi parandada.

Oma postituses Facebookis kirjutas Virge Võsujalg, et ilmselt mõtlevad paljud, et kuhu ta vahepeal kadunud on, sest muidu aktiivselt päästetud lindudest ja loomadest lugusid postitav bvabatahtlik on pikalt vaiki olnud. Ta oletas, et kindlasti on paljud hakanud isegi arvama, et ta ehk ei tegelegi enam oma laste kõrvalt loomadega.

"Ei kallid, ma ei ole kuskile kadunud, ma olen end lihtsalt pooleks rabelenud," tõdes ta.

"Kasvatan oma kahte imelist last, kellest üks läheb kooli ja üks hakkab kohe kõndima. Püüan olla nende jaoks võimalikult palju olemas ja selle tõttu pean olema multifunktsionaalne, seitsme ametiga naine, kes kasvatab samala jal nii oma lapsi kui ka abivajavaid linde ja loomi," selgitas ta.

Võsujalg ütles, et tema lastega on kõik hästi ja nad naudivad oma imelist lapsepõlve. "Seega ei ole vaja lastekaitset ega loomakaitset kontrollima saata, kõik elusolendid on hoitud ja armastatud," rõhutas ta.

Võsujalg märkis, et keskkonnainspektsioon tegelikult juba saadeti teda kontrollima. Selle peale pole ta aha sugugi kuri, vaid hoopis tänas inimest, kes seda tegi.

Ta tõdes, et tegelikult ju ongi õige uurida ja vaadata, miks kellegi käes on metsloomad ja miks ta neid nii aitab. Ja kas äkki käib see hull naine ise neid kõiki korviga kokku korjamas.

Võsujalg andis teada, et keskkonnainspektor jäi visiidiga väga rahule ja ütles talle, et nii korras hoiukodu pole kaua-kaua nähtud. "See annab ka mulle kindlustunde, et kõik on seaduspärane ja hästi," lausus ta.

Võsujalg ütles, et tänavune kevad algas tema jaoks juba veebruaris, kui saabusid esimesed jänkupojad. Kokku oli neid korraga oma kümme ja nagu ikka, loodus tühja kohta ei sallinud. "Kui mõni jänku vabaks sai, tundsin vaid korraks vabaduse maitset ja siis saabusid juba uued kikk-kõrvad peale. Ja nemad ei olnud ainsad. Saabusid oravapojad, alati 3 - 7 kaupa. Võin öelda käsi südamel, et lugemine läks vahepeal sassi, igas karbis olid beebid sees ja kui toiduring algas, siis 2,5 tunni pärast lõpetasin. Siis kordus kõik taas," rääkis ta.

Lisaks neile saabusid üksteise järel Võsujala hoole alla imelised kakupojad. "Kes oli lennanud elektriliini ja tiib viga saanud, kellel nöör kasvanud jala sisse ja haarata ei saanud ja veel mitmeid erinevaid patsiente erinevate põhjusetga," sõnas ta.

Peale selle sai ta enda sõnul aeg-ajalt vahvaid "üllatusmune", mis kujunesid ta lemmikuteks. "Tegemist oli väikeste armsate udusulepallidega, kellest ei saanud esiotsa kunagi aru, mis lind neist sirgub. Võis vaid oletada ja unistada," lausus ta. "Ka kõige vilunumad ornitoloogid said koos minuga pead valutada, kelle poegadega võiks tegu olla."

Tegelasi tuli terve kevade ja suve haku uksest ja aknast ning Võsujalg tõdes, et temal ei ole südant kellelgi "ei" öelda. "Isegi siis, kui saabub härra, kes on mõõtude poolest vähemalt suurem, kui kaks mind ja hoiab peopesas imepisikest hiirepoega. Kuidas ma peaks ütlema, et ei, me ei proovi. Ikka proovin! Kui tema usub, siis usun mina ka," lausus ta.

Võsujalg ütles, et ta pole märganudki, et kevadest on vahepeal suvi saanud ja seegi juba poolepeal. "Praegu on minu hoole all meeletu arv loomi ja linde ning tööd on jätkuvalt palju," märkis ta.

Eesti metsloomaühing on Eestis suurim organisatsioon. "Me teeme päriselt metsloomade heaks midagi ära, mitte ei aja niisama tühja juttu aga ometi ei saa me riigilt mitte mingit toetust. Me toimime vaid annetuste toel ja ainult tänu abistavatele inimestele suudame nii palju loomi aidata," selgitas ta.

Võsujalg rõhutas,et kõik vabatahtlikud teevadki oma tööd õhinapõhiselt ega saa selle eest tasu. "Ainus tasu, mis me saame on terve loom, kes loodusesse naaseb," märkis ta.

"Tänase seisuga on mul reaalselt kõik puurid loomi täis aga abivajajaid tuleb aina juurde," kurtis ta.

Võsujalg ütles, et tema oleks valmis veelgi rohkem aitama, kuid selleks vajab ta uusi puure. "Kuna Eestis on metsloomade abistamine rangemaks muutumas, siis on ette antud ranged mõõdud, milline puur mingile liigile ja tegelasele sobib. See, et mõõdud ette antakse ei tähenda aga seda, et keegi hakkas toetama nende eluasemete ehitamist või laiendamist. Otsus on lihtne: tahad veel loomi aidata, siis teed nii nagu peab või lihtsalt loobud, kui ette antud tingimusi täita ei suuda," selgitas ta.

Lisaks vajavad kõik hoolealused liigiti õiget toitu. Nii kurb kui see ka ei ole, siis ei saa rebast kasvatada üles kapsa peal ja kakud, viud ja teised linnud vajavad samuti õiget toitu ja see on väga suur kulu.

"Ma pole ammu inimestelt abi palunud. Olen püüdnud ise hakkama saada, sest kõigile oli see koroonaviiruse tulek suureks löögiks. Palju inimesi kaotas ka töö ja see kõik puudutas meid otseselt, kuid täna vajan ma abi, et saaksin rohkem aidata neid, kes ennast ise aidata ei saa," ütles ta.

Võsujalg rõhutas, et metsloomaühing ei taha olla  selline organisatsioon, kes sõnadega teeb suure linna aga kätega ei suuda väikest liivalossigi ehitada. "Me tõesti teeme metsloomade ja lindude heaks kõik, mis me suudame. Ja seda suuresti just tänu inimestele, kes meisse usuvad," sõnas ta.

"Ma palun inimestel võimalusel toetada annetusega Eesti metsloomaühingu tegevust, et saaksime ehitada puure ja osta taas toitu juurde. Vaid koos saame muuta Eesti kõigile paremaks paigaks," ausus Võsujalg.

Metsloomade aitamiseks vajalikke kulusid saad aidata maksta helistades:

Telefonil 9009933 – annetad 5 eurot

Telefonil 9009955 – annetad 25 eurot

Kuula palun kogu jutt ära, sest muidu annetust ei toimu!

Toetuse võib saata ka pangakontole:

Eesti Metsloomaühing, EE952200221067573100

SWIFT/BIC kood: HABAEE2X

Selgituseks: "Orav Kribu”

PayPal konto link:

https:/www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=S4NU4QQJ3WVJW&source=url

Aitäh kõigile toetajatele!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles