Elekter alles? Järvamaal oli ligi 2500 majapidamist vooluta

Järva Teataja
Copy
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Mailiis Ollino

Vali tormituul on mitmel pool Järvamaal viinud kodudest elektri. Laupäeva pärastlõunase seisuga oli Järvamaal tormituule tõttu elektrita 2720 majapidamist. Kella 18.30 seisuga oli vooluta klientide arv kahanenud ligi 2487 majapidamise peale ning pühapäeva hommikuks on alla langenud 733 peale.

Elektrilevi katkestuste kaardilt oli näha, et Järvamaal oli laupäeva õhtuse seisuga aktiivseid rikkelisi katkestusi 23. Palju oli elektrita kliente näiteks Türi ja Kirna lähistel. Ka Oisu kandis tuli paljudel praegu vooluta läbi ajada. Ka Koigi ja Roosna kandis oli hulk elanikke elektrita.

Elektrikatkestusi oli praegu peaaegu kõikjal üle Eesti. Ootamatul kombel oli tormituulest vähemalt elektrilevi katkestuste kaardi andmetel peaaegu täiesti puutumata jäänud Hiiumaa ja Läänemaa.

Elektrikatkestused Järvamaal 11.07.2020 15.45 seisuga
Elektrikatkestused Järvamaal 11.07.2020 15.45 seisuga Foto: kuvatõmmis: elektrilevi katkestuste kaart

Jälgi elektrikatkestusi reaalajas elektrilevi kodulehelt katkestuste kaardilt

„Torm hakkas alates varajastest hommikutundidest liikuma üle Saaremaa, Pärnumaa ja Raplamaa. Murrab puid liinidele ning põhjustab hulgaliselt rikkeid,“ informeeris Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp laupäeva pärastlõunal. „Tormituuled liiguvad veel täna üle Järvamaa, Harjumaa ja Virumaa ning võib arvata, et see toob rikkeid juurde.“

Suurima mõjuga katkestus oli Puusepa sõnutsi siiski Hiiumaal, kus laupäeval kell 10.27 läks korraga rivist välja kaks toiteliini, vooluta jäi 7076 klienti. Elektrilevi dispetšerid suutsid kaugjuhtimise teel seitsme minutiga kõikidele klientidele voolu taastada. Seda tänu kiirele reageerimisele ja ümberlülitamise võimekusele elektrivõrgus.

Puusepp lisas, et Elektrilevi tegeleb igal pool aktiivselt rikete kõrvaldamisega ning teeb koostööd Päästeametiga. Tõenäoliselt võib osade rikete kõrvaldamine aega võtta kuni homse õhtuni. Elektrilevi teeb kõik endast oleneva, et klientidele elektrivarustus võimalikult kiirelt taastada.

Mida teha, kui elekter läheb ära?

  • Tee kindlaks elektrikatkestuse ulatus. Kontrolli, kas elekter läks ära ainult ühest valgustist või tervest majast.
  • Vaata, kas oled saanud Elektrilevilt SMS-i. Saadame sõnumi 10-15 minuti jooksul alates rikkest teada saamisest. Sõnumisse lisame ka info rikke kõrvaldamise ligikaudse aja kohta. Kui oled SMS-i juba saanud, siis meid täiendavalt rikkest teavitama ei pea. 
  • Kontrolli, kas elektriarvesti töötab ja kaitsmed on sees. Vaata, kas arvesti tabloo töötab ja kõik kaitsmed on sisselülitatud asendis.

allikas: elektrilevi.ee

Hoia katkenud elektriliinidest eemale!

Maha langenud elektrijuhtmed võivad olla eluohtlikud, seetõttu ei tohi neile mingil juhul läheneda ega neid puudutada. Samuti ei tohi puutuda liinile langenud puid ega oksi – puutüvi ja oksad sisaldavad alati teatud koguses vett, mistõttu juhivad nad väga hästi elektrit. Nende katsumine võib viia kurbade tagajärgedeni. Katkenud elektriliinidest anna meile teada rikketelefonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles