Maanteeameti manitseb piirkiirust oluliseks pidama

Kuido Saarpuu
Copy
Kiiruseületamine.
Kiiruseületamine. Foto: Mihkel Maripuu

2019. aastal tuvastas Politsei- ja Piirivalveamet kokku 50 851 kiiruse ületamist, mida on 39% rohkem kui 2018. aastal. Enim suurenes nende osakaal, kes ületasid kiirust kuni 20 km/h, mis moodustas poole kõigist tuvastatud kiiruse ületamistest.

 

Statistika näitab, et kiiruseületajate arv ja liiklusõnnetuste hulk on omavahel seotud. Õnnetuste tappev jõud tuleneb just sõidukiirusest, seega on iga sõidukijuhi kohustus mitte ainult kiiruspiirangutest kinni pidada, vaid valida ka liiklusoludest lähtuvalt sobilik sõidukiirus.

Kiiruse ületamise ohtlikkuse mõistmiseks on vaja aru saada, mil moel see ohtlik on. On teada, et kiiruse kasvades pikeneb peatumisteekond. Kuid vähem teatakse, et oluliselt aheneb ka juhi vaateväli, mistõttu võib liikluses oluline info jääda märkamata. Samuti väheneb võimalus, et juht jõuab ootamatule ohule õigeaegselt reageerida.

Mitte keegi meist ei astu hommikul uksest välja mõttega, et täna sõidan kellegi vigaseks või surnuks, kuid isegi vähese kiirusületamise puhul võib see juhtuda.

Kiirus kontrolli alla

  • Jälgi regulaarselt oma spidomeetri näitu, eriti, kui sisened asulaalasse.

  • Teadvusta, mis paneb sind kiirust ületama: liiklusvoog, närvilisus, harjumus.

  • Jälgi liiklusmärke, ära ületa seal näidatud suurimat lubatud piirkiirust.

  • Kohalda lubatud kiirust vastavalt teeoludele, ilmastikule, sõiduki seisundile, liikluse tihedusele ja sõidukogemusele, kuid ära ületa lubatud piirkiirust.

  • Planeeri oma tegevused aegsasti ette ja varu sihtpunkti jõudmiseks piisavalt aega.

  • Ole liikluses kohal ja ära tegele kõrvaliste tegevustega.

  • Hoia piisavat pikivahet – see võimaldab Sul sujuvamalt ja säästlikumalt sõita  ning otsasõitu vältida.

Maanteeameti ennetuskampaania "Võta aega, mitte elu" kestab 13. juulist 2. augustini. Kampaania eesmärk on kahe elulise loo kaudu liiklejatele teadvustada, kui rasked ja pöördumatud võivad olla kiiruse ületamise tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles