Vallimäel avati Paide linna ja kindluse ajalugu tutvustav näitus

Silja Vilbu
Copy

Reede pärastlõunal avati Paide Vallimäel vabaõhunäitus, mis tutvustab Paide kindluse ja linna kujunemislugu. Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ütles, et kui seni on Vallitorni ja kindluse ajalugu jäänud tagaplaanile, siis nüüd saab see lünk tugevalt täidetud.

Väljapanek käsitleb Paide kindluse ja linna arengut 13.–17. sajandil ning tutvustab Eesti ühe võimsama kaitserajatise olemust ja selle lähedusse kerkinud linna mastaapsust. ​Näitusel esitletavad rekonstruktsioonid valmisid ajaloolase Kalle Krooni uurimistöö tulemusel. Janeli Kelneri joonestatud rekonstruktsioone aitavad mõtestada eesti- ja ingliskeelsed selgitavad tekstid.

Mülts selgitas, et kui ajakeskuses on võimalik saada humoorikas ülevaade Eestimaa ajaloost, siis Paide torni ja kindluse enda ajalugu on seni tagaplaanile jäänud. On küll olnud infotahvlid kindluse säilinud osade juures, kuid kogu kindluse kohta käivat ülevaadet pole varem tehtud. Kõige huvitavam ongi Mültsi hinnangul uue väljapaneku juures see, et esimest korda on inimestel võimalik näha, missugune oli kindlus oma tipphetkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles