Koduköögis saab sool maitset juurde

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Katrin Andrele on poes müüdavad maitsesoolad maitsetud ja lõhnatud. Nii segab ta need koduköögis kokku oma maitse järgi.
Katrin Andrele on poes müüdavad maitsesoolad maitsetud ja lõhnatud. Nii segab ta need koduköögis kokku oma maitse järgi. Foto: Dmitri Kotjuh

17. sajandil kirjutas Christian Kelch oma «Liivimaa kroonikas», et eestlaste toidud on maitsetud ja soolased. See annab märku, et soolatopsil oli siinsete elanike toidulaual kindel koht. Suhkur seevastu oli tõeline haruldus ja seda said endale lubada vaid vähesed. Nii näiteks on säilinud sellest ajast üks retsept, kus soovitatakse küpsetatud forellid üle puistata ingveri ja suhkruga, sest nii kallis asi ülendavat iga rooga. Tänapäeval võtab kaupluses kõiksuguste maitseainete riiuli ees avanev pilt silme eest kirjuks – vali, millist eksootilist maitseainet iganes ihkad. Sõrandus elav Katrin Andre leidis aga, et poes müüdavad maitsesoolad on hoolimata uhketest nimedest liialt maitsetud ning otsustas kodusel teel neid ise valmistama hakata.

«Mulle meeldib toitu valmistades kasutada maitsesoolasid, aga kuna poes müüdavatel pole isegi lõhna, maitsest rääkimata, tuli ise tegema hakata,» põhjendab perenaine.

Vürtsi- ehk maitsesoolade valmistamine kõlab justkui midagi, mis eeldaks tipptehnikat täis tööstust ning partnerluslepinguid kaugete maadega, kust vajalikke maitseaineid tellida. Ent tegelikult pole Sõrandus elava pere majapidamises isegi eraldi tootmisruumi, tipptehnikast rääkimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles