Sotsiaalmeedias levib noortele eluohtlik väljakutse

Järva Teataja
Copy
Facebookis on Jonathan Galindo nimelisi kontosid mitmeid
Facebookis on Jonathan Galindo nimelisi kontosid mitmeid Foto: kuvatõmmis: facebook.com/ui.trup

Eesti õpetajate liit hoiatab, et viimastel nädalatel on TikTokis, Instagramis ja WhatsAppis hakanud levima ohtlik trend. 

Keegi Disney koomiksitegelase Goofy maskis tundmatu saadab sotsiaalmeedias lastele ja noortele sõbrataotlusi, kasutades pseudonüümi Jonathan Galindo. Kui taotlus on rahuldatud, saab ohver lingi, milles on eluohtlikud ülesanded julguse proovile panemiseks. Ülesannete mittetäitmise korral ähvardab Jube-Goofy noori õudsete tagajärgedega, isegi surmaga. Lastele ja nõrgema psüühikaga noortele võib see vaimselt ning hingeliselt väga rängalt mõjuda.

Lapsevanematel on soovitav laste meediakäitumisel silma peal hoida ja veelkord meelde tuletada, et lapsed ei võtaks vastu sõbrataotlusi tundmatutelt inimestelt – ka siis mitte, kui "sõbraks" tahtja näeb pealtnäha süütu koomiksikangelase moodi välja.

Kindlasti on vaja reageerida, märgates lapsel suuri meeleolumuutusi ja kehal enesevigastamise jälgi või tundmatut päritolu isetehtud sümboleid. Jube-Goofy tegutsemise muster meenutab mõne aasta eest sotsiaalmeedias levinud Momo ja Sinivaala liikumist, mis teadaolevalt mitme noore inimese surmani viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles