Riigikogu liikmest hobiarheoloog teab, miks rootslased Paide all lüüa said

Urmas Glase
Copy
Kahe aasta vältel Paide alt metalliotsijaga leitud 12 keskaegset kahurikuuli ja rida muid leide ajendasid hobiarheoloogi Kalle Grünthali püstitama 1604. aasta Paide lahingu kohta oma hüpoteesi.
Kahe aasta vältel Paide alt metalliotsijaga leitud 12 keskaegset kahurikuuli ja rida muid leide ajendasid hobiarheoloogi Kalle Grünthali püstitama 1604. aasta Paide lahingu kohta oma hüpoteesi. Foto: Dmitri Kotjuh

Kahe aastaga on riigikogu liige ja hobiarheoloog Kalle Grünthal korjanud Paide ordulinnust ümbritsevast rabast metalliotsija abil kotitäie rusikasuurusi rauast kahurikuule, tinast musketikuule, sikutanud välja hobuseraua ja usub, et on leidnud seletuse, miks 1604. aasta sügisel Paidet piiranud rootslased poolakate kaks korda väiksemalt väelt hävitavalt lüüa said.

Võhikule meenutaks Grünthali spordikotti pakitud raske kandam talveks õue ununenud petangi- või kuulitõukekuule, mille keegi naljahammas on Egiptuse muumiate kombel tekstiili sisse mässinud.

Grünthalile ja ajaloolastele näitavad need kuulid ja nende leidmise kohad aga Paide linnuse kaitsjate raskerelvade laskeulatust ja vaenlase lähenemise suunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles