Tõnis Kõiv: Türi vald on hoiatav näide, milleni sotside juhtimine viib

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Arvola, Pipi-Liis Siemann ja Tõnis Kõiv.
Jaan Arvola, Pipi-Liis Siemann ja Tõnis Kõiv. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Järvamaalt Riigikogusse valitud Reformierakonna parlamendisaadik Tõnis Kõiv soovitab rohkem tähelepanu pöörata sellele, kuidas sotsiaaldemokraatide juhtimine praktikas töötas Türi valda pankroti äärele viies.

„Reformierakonna kohalik piirkond osutas korduvalt probleemidele, mis lahendamist vajavad. See jutt kõlas kurtidele kõrvadele. Kuna Türi valla kulud on suuremad kui tulud ja maksumaksjate arv kahaneb, siis ei ole kokkuhoidlikumast majandamisest pääsu. Sellel nädalal allkirjastati Türil uus võimulepe Reformierakonna ja IRL-i vahel, et vald raskest olukorrast välja tuua,“ rääkis Kõiv.


Järvamaaga tihedalt seotud Riigikogu liige loetles põhjuseid, mis Türi vallas sotsid opositsiooni viisid. „Sotsiaaldemokraatide juhtimisstiili iseloomustab suutmatus otsustada, teha vajadusel ka raskeid valikuid. Kui vallas asuvad samas asulas sisuliselt kõrvuti lasteaed ja põhikool, siis oleks mõistlik paralleelkulude vältimiseks nad ühendada. Kõrvuti majades on kaks kööki, töötajaidki ju topelt. Analoogne oli olukord ka naaberkülas. Suutlikkust otsustada ja maksumaksja rahaga kokkuhoidlikumalt majandada ei olnud kusagil näha. Kulutamisesoovi aga küll.“


Nii sooviti valla vara müügist saadud rahast tõsta töötajate palka. Et ühel aastal selleks kuluv summa väiksem tunduks, siis alates tänavu 1.aprillist. Esimesel aastal on see kaheksa kuu kulu, aga mis saab edaspidi? „Reformierakonna jaoks oli ja on täiesti vastuvõtmatu kavandada ühekordse tulu arvel püsikulu katmist. Vastutustundlik vallavalitseja nii ei tee. Pingeid hoidis õhus ka senini uurimise all olev kahtlus, et Türi vallale kuuluva sihtasutuse raha on kasutatud 2011. aasta Riigikogu valimiste sotside kampaania huvides,“ selgitas Tõnis Kõiv.


„Sotsiaaldemokraatidel on palju suuri plaane, kuidas raha kulutada. Riigi tasemelgi soovitakse makse tõsta, laenu võtta ja raha ümber jagada. Türi vald on näide sellest, kuidas nad võimul olles tegelikult otsustamisega hakkama saavad, täpsemalt öeldes – pigem ei saa,“ rääkis Kõiv ja lisas, et samuti Järvamaalt parlamenti valitud sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser võiks suure suuga riigijuhtimise kritiseerimise asemel oma valimispiirkonnas toimuva vastu rohkem huvi tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles