Parimaks metsamajandajaks ei kandideeri ükski Järvamaa metsaomanik

Kuido Saarpuu
Copy
Mets. Pilt on illustratiivne.
Mets. Pilt on illustratiivne. Foto: unsplash.com

Juba 27. korda toimuval metsamajandajate konkursil on tänavu rekordiline osavõtt - parima metsamajandaja tiitlile kandideerib 15 metsaomanikku üle Eesti. Konkursi tulemused kuulutatakse välja sel laupäeval, 15. augustil Tallinnas toimuval kogu pere metsapäeval. 

Hindamiskomisjoni liige Aira Toss Hiiumaa Metsaseltsist rõõmustas tänavuse suure kandidaatide hulga üle. “Metsandus on meedias juba aastaid "kuumaks teemaks". Tore on näha et sellel on ka positiivne mõju - järjest rohkem tublisid metsaomanikke on valmis oma lugu, oma kogemusi ja rõõme ühiskonnaga jagama,” rääkis ta. Kõiki tänavusi kandidaate iseloomustab Toss sõnaga töökus. “Seekord oli osalejate seas palju metsaomanikke kes alustasid üsna taasiseseisvumise alguses ja nende metsades nägime juba aastakümnete pikkuse töö tulemust. Nägime ka põlvkondade vahetumist, seda kuidas noored võtavad metsad vanematelt üle ja hakkavad ise tegutsema ja nägime ka alles mõne aasta eest metsaomaniku tee valinuid,” kirjeldas ta.

Komisjoni liige, 2019. a parim metsamajandaja Ardi Allikmets leiab pärast kõigi kandidaatidega tutvumist, et Eesti eramets on heades kätes. “Metsaomanikud on üheaegselt väga eriilmelised ja samas väga sarnased. Sarnased selle poolest, et kõik istutavad ja hooldavad uut metsapõlve, hoolitsevad metsa eest. Erinevad inimestena - koolipoistest ärksate pensionärideni, metsandusharidusega ja ilma. Ning erinevad ka metsa kasutajatena - näiteks pensionisambana, kasemahla kogumiseks, perega koos tegutsemiseks või hoopis puisniitude taastamiseks,” rääkis Allikmets, kes nimetas võimalust konkursil osalevaid metsaomanikke külastada parimaks auhinnaks, mis metsamajandajate konkursi esikohaga kaasas käib.

Veljo Kütt Erametsakeskusest tõdes konkursil nähtut kokku võttes, et erametsaomanikud tunnevad ja teavad oma metsa. “Et järeltulijatele jääks kasvama korralik mets, tegelevad nad pühendunult metsa kuivenduse, uuendamise ja hooldamisega,” rääkis Kütt.

Eesti Erametsaliidu ja Erametsakeskuse korraldataval metsamajandajate konkursil soovitakse tunnustada erametsaomanikke, kes oma metsast hoolivad ja seda jätkusuutlikult majandavad.

Eesti Erametsaliidu ja Erametsakeskuse korraldataval metsamajandajate konkursil soovitakse tunnustada erametsaomanikke, kes oma metsast hoolivad ja seda jätkusuutlikult majandavad. Hindamiskomisjon on tänaseks tutvunud kõigi kandidaatide metsade, metsanduslike vaadete ja põhimõtetega ning näinud palju tehtud tööd ja tulevikku vaatamist, et kasvatada järeltulevatele põlvedele terved ja tugevad metsad. Metsaomanikud panustatavad nii metsade uuendamisse ja segametsade kujundamisse, maaparandustöödesse kui ka metsakõrvalkasutuse võimaluste arendamisse.

Tänavuse metsamajandajate konkursi tulemused kuulutatakse välja 15. augustil Tallinnas Männi pargis toimuval kogu pere metsapäeval. Järvamaa kandidaate konkursil ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles