Paide Vallimäele toodud tonn tekstiilitooteid sorditi läbi

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Meeli Küttim

Arvamusfestivali kestel  tõi uuskasutuskeskus Paide Vallimäele tonni tekstiilitooteid, mis neile on annetatud. Festivali külastajatel oli võimalik proovida tooteid sortida: need, mis sobivad veel kasutada ja mida uuskasutuskeskus saab ringlusse saata; need, mida saaks parandada ja seejärel uuesti kasutada, ning ebakvaliteetsed, mille peaks viskama olmeprügisse ja mis lähevad põletusele või ladestusele.

Nädalavahetusel Paides sortimist juhendanud uuskasutuskeskuse sorteerimiskeskuse ja hulgimüügi juhi Kristi Suubil oli heameel, et huvi rõivaste taaskasutuse, sortimise ja praktiliste töötubade vastu oli sedavõrd suur. „Arvamusfestivali külastajad olid küllaltki teadlikud, millised rõivastest on prügi ja mida saaks kohe või kergete parandustega uuele ringile saata, seega inimeste võimekus tekstiiltooteid uuele ringile saatmiseks sortida ei ole kindlasti küsimus. Iseasi on see, kuidas suurendada inimeste huvi rõivaste ja tekstiilide äraviskamise asemel nende omal käel parandada nii, et tekstiilitoodete ringlusse saatmine oleks tavapärane ja läbimõeldud tegevus."

Kristi Suubi sõnul oli paraku ühest tonnist Paides sorditud tekstiilitoodetest hinnanguliselt 60-70 protsenti prügisse minevad tooted, sealhulgas ka rõivad ja tekstiilid, mis vajaksid vaid kerget parandust. „Uuskasutuskeskusel puudub võimekus katkiseid tooteid parandada ning siin tulekski kasuks, kui inimesed ise parandaksid rõivaid ja pikendaksid sellega rõivaste eluiga,“ lausus Suup ja lisas, et ülejäänud 30-40 protsenti Paides sorditust on võimalik aga otse ringlusse saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles