Maakonna kauneimad kodud saavad tunnustatud

Järva Teataja
Copy
Foto: Helje Mets/Järvamaa omavalitsuste liit

Eesti kodukaunistamise ühendus viib koos maakondade ja suuremate linnadega läbi üleriigilist konkurssi “Eesti kaunis kodu”. Selle tulemusena tunnustatakse üksikisikuid, kogukondi ja organisatsioone nii piirkonna kui riigi tasandil. Sel nädalal selgusid Järvamaa kauneimad kodud, sealhulgas ka need, mis saavad tunnustatud vabariiklikul tasemel.

Konkursi patroon on Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Kodukaunistamisalase liikumise eesmärk on aidata kaasa Eestimaa kaunimaks muutmisele, ühise elukeskkonna korrastamisele ja meie kodukultuuri arendamisele. Kodu on meie jaoks palju laiema tähendusega, kui ainult perekonna elupaik ja koduaed. Seega hõlmab konkurss “Eesti kaunis kodu” peale traditsiooniliste kodude ka muid objekte.

Riigihalduse minister tunnustab Eesti kaunite kodude omanikke tänukirja ja rahvusvärvides mastivimpliga, et süvendada Eesti omariikluse tunnetust lipuvärvide kaudu ning arendada Eesti lipukultuuri.

Eesti rahvusvärvides mastivimpel annetatakse üksikisikule, perekonnale, organisatsioonile või kogukonnale tunnustuseks eeskujuliku ja silmapaistva töö eest koduümbruse heakorrastamisel ning kaunistamisel. Ettepanekuid rahvusvärvides mastivimpli annetamiseks teevad JOLile maakonna omavalitsused.

Mastivimplid ja tänukirjad annab JOLi juhatuse esimees Priit Värk koos omavalitsuste esindajatega kaunite kodude omanikele kätte taasiseseisvumispäeval, 20. augustil kl 13 Arvo Pärdi muusikaaias Paides, kus toimub taasiseseisvumispäeva kontsert.

Vabariigi President Kersti Kaljulaid tunnustab konkursi “Eesti kaunis kodu 2020“ laureaate septembri lõpus või oktoobri alguses.

Riigihalduse ministri tänukirja ja mastivimpli Eestimaa kaunistamise eest saavad 16 koduomanikku:

Türi vald

Ruve Veski ja Kaiti Vindi Kurla külast,

Igor ja Viktoria Djakiv Käru alevikust,

Liis ja Enn Rusi Türi linnast,

Helve Mägi ja Kalle Soolind Türi linnast,

Ly Paberit ja Indrek Paberit Oisu alevist,

Kalle Toome Türi linnast.

Järva vald:

Jaak Lääne Ahula külast,

Silver Männiste Imavere külast,

Anneli ja Tõnis Valdmann Koigi külast,

Tea Künnapuu Ja Endo Leppenit Vao külast,

Raivo Kõll Järva-Jaani alevist.

Paide linn:

Tatjana ja Sergei Kozik Korba külast,

Evelin ja Andrus Nõmm Paide linnast,

Virve Meitus Mäo külast,

Piret Reinfeld Viraksaare külast,

Veldo Putk Paide linnast.

JOLi tänukirja ja mastivimpli saavad:

Vabariigi Presidendile tunnustuse saamiseks esitatud kodud:

Maria ja Tarmo Einmann Ülejõe külast,

Ingrid Prants Valasti külast,

Perekond Võsa Mäo külast.

Üleriigilistesse kategooriatesse nominentideks esitatud kaks objekti:

konkursile „Parim tervisespordirajatis 2020“ esitatud Laupa mõisa juures asuv asfaltkattega palliväljak, jooksurada kaugushüppekastiga, välijõusaal, madalseiklusrada ning konkursile „Parim tööstusmaastik 2020“ esitatud Kaare 25 tööstusküla Türil.

Konkursi maakonnakomisjoni kuulusid: Reelika Marrandi (Elise Aed OÜ, aednik), Hedi Jürgen (SA Paide Haldus, aednik), Sven Kranich (Arieks Teenindus OÜ, maastikuagronoom), Riina Annus (FIE, aednik), Helje Mets (JOL), Tiina Kivila (EKKÜ).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles