Statistikaamet: igas esimeses klassis alustab kooliteed vähemalt üks 6-aastane laps

Järva Teataja
Copy
Türi põhikooli esimene koolikell
Türi põhikooli esimene koolikell Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eestis sündinud laste arvu vaadates on selge, et nii sel sügisel kui ka lähiaastatel alustab kooliteed vähem kui 15 000 last. Enne koolikohustusliku ea saabumist läheb kooli iga 15. laps ja enamasti võtavad noorelt õpilase tee ette just tüdrukud.

Eelmisel õppeaastal astus esimesse klassi 14 094 õpilast. Nende hulgas oli 144 õpilast, kes olid jäänud klassi kordama, seega oli uusi koolilapsi 13 950. Koolikohustuslikus eas oli esimese klassi õpilastest sel hetkel 90%, ülejäänud lapsed astusid kooli kas nooremalt või vanemalt. Lapsed jõuavad koolikohustusliku eani, kui nad saavad enne käimasoleva aasta 1. oktoobrit seitsmeaastaseks.

Enne koolikohustusliku ea saabumist alustas haridusteed ligi tuhat last. Üle poolte (65%) noorelt kooli läinutest olid tüdrukud. Aastavahetuseks oli valdav osa neist siiski saanud seitsmeaastaseks. Aasta lõpuks oli alla seitsmeaastaseid õpilasi esimestesse klassidesse jäänud vaid üks protsent. Seega pannakse 6-aastaselt kooli lapsed, kellel on lähikuudel sünnipäev tulemas.

Õpilaste seas oli ka neid, kelle koolitee algas veidi hiljem: 8-aastaselt ja üksikutel juhtudel ka 9-aastaselt. Hiliseid kooliminejaid oli veidi üle 500. Neist omakorda kolmandik läks 1. septembril kooli küll 7-aastaselt, aga sai septembrikuu jooksul 8-aastaseks ja oli seega koolikohustuslikus eas juba aasta varem. Teine kolmandik hilistest kooliminejatest käis lasteaias 7-aastaselt, aga sai suvekuude jooksul 8-aastaseks. Viimane kolmandik sai 8-aastaseks peamiselt perioodil jaanuarist maini. Hiliste kooliminejate hulgas oli poisse kolm korda rohkem kui tüdrukuid.

Pikemalt saab lugeda statistikaameti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles