Täna stardib FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp Rally Estonia

Kuido Saarpuu
Copy
Ralli fännikraami müük käib Küüni tänaval GMP Plaza ja Poe tänava vahel.
Ralli fännikraami müük käib Küüni tänaval GMP Plaza ja Poe tänava vahel. Foto: Margus Ansu
  • Rally Estonia on läbi aegade 600. WRC etapp
  • Pealtvaatajatel on maskide kandmine kohustuslik
  • Võimas avatseremoonia jõuab kõigini teleülekande vahendusel

Täna, reedel saab Eestist 33. riik maailmas, mis võõrustab FIA autoralli maailmameistrivõistluste etappi. 4.-6. septembrini sõidetav Rally Estonia on WRC hooaja restardiks peale poole aasta pikkust pausi ja maailma parimaid sõitjaid ootab ees 17 kiiruskatset ning 233,40 katsekilomeetrit. Kokku on registreerunud Rally Estoniale 59 võistluspaari, kellest 14 on kas eestlased või Eesti võistleja osalusega.

Reedene võistluspäev algab kell 9.01, kui sõidetakse Rally Estonia SYNLAB testikatse, mida esmalt läbivad mitmel korral WRC sõitjad ja seejärel ülejäänud klasside võistlejad. Testikatselt on WRC sarja Facebook lehel otseülekanne, mida saab näha siit.

Lisaks jagab muljeid testikatselt Rally Estonia ametlik ralliraadio, Raadio Elmar nii Lõuna-Eesti ja Tartu sagedustel kui internetis Elmar.ee või lae alla Raadio Elmari äpp.

Kell 17.30 algab Tartus, Eesti Rahva Muuseumi juures oleval Rally Estonia poodiumil FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapi Rally Estonia avamine, mis on sündmus omaette. Oodata on võimast show’d, üllatusi ja haaravaid sõnavõtte! Seejärel sõidavad üle poodiumi Rally Estonia võistlejad eesotsas valitsevate maailmameistrite Ott Tänaku ja Martin Järveojaga ning saab kuulda nende mõtteid enne rallit. Seda kõike saab vaadata Kanal 2 ja postimees.ee vahendusel

Reedene võistluspäev algab kell 9.01, kui sõidetakse Rally Estonia SYNLAB testikatse, mida esmalt läbivad mitmel korral WRC sõitjad ja seejärel ülejäänud klasside võistlejad.

Kell 19.08 stardib esimene võistlusauto Visit Estonia / Tartu vald katsele, mis on ERM’is asuva rallikeskuse kõrval Raadil. Otseülekanne katselt on nähtav Kanal 2, postimees.ee ja WRC All Live vahendusel ning jätkab ka ralliraadio Raadio Elmar.

Ajaloolise esimese WRC Rally Estonia avapäeva lõpetab suurejooneline kontsert, kus esinevad aasta parim meesartist nublu ja alati särav ning kaunis Liis Lemsalu. Kontserti saab teleka vahendusel näha Kanal 2 otseülekandes kell 22.00.

Kanal 2 ja Kanal 12 näitavad otseülekandes kõiki Rally Estonia kiiruskatseid ja täpsem ajakava on siin.

Enne algavat rallit on oluline rõhutada olulisi punkte, mida peavad teadma ja meeles pidama ralli pealtvaatajad ja ka need, kelle elukoht jääb ralli kiiruskatsete perimeetrisse.

Pealtvaatajatele ohutu ralli kindlustamiseks ning koroonaviiruse leviku ennetamiseks ja tõkestamiseks kehtestas terviseamet Eestis esmakordselt toimuva WRC ralli õnnestumiseks Rally Estonia kiiruskatsete piirkondades 3.-6. septembrini liikumispiirangud, millest kinnipidamist kontrollib kehtestatud rallialadel politsei- ja piirivalveamet. Täpsem info selle kohta on leitav siit.

Maskide kandmine on Rally Estonia pealtvaatajatele kohustuslik. Selle kohta saab täpsemalt lugeda siit.

Rally Estonia ametlik infopunkt on avatud Tartu Ülikooli spordihoones (Ujula 4), kus vastatakse erinevatele küsimustele, nagu näiteks rallipassidega seonduv. Palun kontrollige kindlasti, et kõigil teie rühma liikmetel, kellega liigute rallil on ühe grupi rallipassid!

Arusaadavalt tekib pealtvaatajatel seoses olukorraga, kus rallit korraldatakse palju küsimusi ja nende jaoks on korraldajad kokku pannud küsimused ja vastused, mis on leitavad Rally Estonia koduleheküljelt.

Rally Estonia on tänavune neljas FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp. Peale kolme rallit on MM-sarja liidrid Toyota sõitjad Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia (62 p), teised nende tiimikaaslased Elfyn Evans ja Scott Martin (54 p) ning kolmandad Hyundai sõitjad Thierry Neuville ning Nicolas Gilsoul (42 p). Nende järel Harri Rovanperä ja Jonne Halttunen Toyotast (40 p) ja viiendad valitsevad maailmameistrid Ott Tänak ning Martin Järveoja (38 p). Esikuuiku lõpetab M-Sport meeskond Teemu Suninen ja Jarmo Lehtinen (26 p). 

Tiimide arvestuses on liider Toyota Gazoo Racing WRT (110 p), teine Hyundai Shell Mobis WRT (89 p) ja kolmas M-Sport Ford WRT (65 p). 

Rally Estonia külastaja meelespea üritusel osaledes ning pealtvaatamisalades liigeldes:

  • Ära tule, kui Sa oled haige

  • Liigu oma grupis

  • Püsi oma grupis

  • Desinfitseeri

  • Kanna maski (pealtvaatamisalades kohustuslik, ilma maskita alale ei lubata)

  • Ära sotsialiseeru

  • Lae alla mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga.

  • Võta kaasa isikut tõendav dokument

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles