Ööpäevaga lisandus 16 positiivset testi

Kuido Saarpuu
Copy
Positiivne koroonaproov. Pilt on illustreeriv
Positiivne koroonaproov. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 725 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 16 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati seitsmel inimesel. Võrumaale lisandus neli ning samuti Pärnumaale. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (neist 5 Tallinn) ööpäevaga lisandunud seitsmest ja uuest haigusjuhust on hetkel teadaoleva informatsiooni põhjal on kaks varasemate haigete lähikontaktsed. Ülejäänud haigusjuhtude asjaolud on täpsustamisel.

Perioodil 5.-6. september lisandunud haigusjuhtudest  oli rahvastikuregistri  järgi teadmata elukohaga 2 juhtu (reaalselt viibivad need isikud Tallinnas). Üks juhtum tuli üle lõuna regionaalosakonnast. Neli juhtumit oli sisse toodud Euroopa Liidu riikidest ning Türgist ja Ukrainast. 16 juhul leidis nakatumine aset pere- või tutvusringkonnas, kahel juhul nakkusallikas ei selgunud.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati seitsmel inimesel. Võrumaale lisandus neli ning samuti Pärnumaale. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on viis aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega 10, Courmet Coffee koldega 10 ning saunapeo koldega seitse nakatumist. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud seitse haigusjuhtu.

Tallinnas on 100 tuhande elaniku kohta 28,8 COVID-19 haigusjuhtu.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel 669 inimest, kellest 145 on haigestunud.

Võrumaa ja Pärnumaa tänased haigestunud nakatusid reisil Itaaliasse ja Austriasse. Tegemist on kümneliikmelise reisiseltskonnaga, kus ainult ühe inimese proov oli koroonaviiruse suhtes negatiivne. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses ligi 251 inimest, kellest 21 on haigestunud. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 13 , kelles 6 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 7 inimest

7. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 7 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva jooksul uusi haigusjuhtumeid ei avatud ega lõpetatud.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 418 COVID-19 haigusjuhtumit  405 inimesega. Selgituseks: ühe inimese kohta võib olla mitu haiguslugu – näiteks siis kui inimene viiakse üle ühest haiglast teise. Sellisel juhul esimeses haiglas juhtum lõpetatakse ja teises avatakse. Haiglate koormuse hindamiseks on oluline neid eristada.

7. septembri seisuga on tervenenud 2176 inimest. Neist 1 645 inimese (75,6%) haigusjuhtum on lõpetatud, 531 inimese puhul (24,4%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande inimese kohta on 19,34.

Eestis on kokku tehtud ligi 161 tuhat esmast testi, nendest 2 532 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•            Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•            Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•            Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•            Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•            Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•            Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•            Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•            Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•            Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 100 033 korda ja haigeks on end märkinud 22 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles