Hindade langus jätkus

Kuido Saarpuu
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Augustis alanesid hinnad eelmise aastaga võrreldes 0,9 protsendi võrra. Hinnaindeksit mõjutas eelkõige transpordi ja üüri odavnemine. Mootorikütuste hind alanes madala nafta hinna ja diislikütuse aktsiisi vähenemise tõttu. Diislikütus oli tervelt veerandi võrra odavam kui aasta tagasi.

Energia odavnemine langetas augustis hindu ka paljudes teistes Euroopa riikides ja euroalal tervikuna. Euroalal kukkusid hinnad augustis aastaga 0,2 protsendi võrra. Soovitust oluliselt madalam inflatsioon tähendab seda, et eurotsooni rahapoliitika püsib erakordselt ekspansiivne ja intressimäärad lähiaastatel madalad.

Üüri hind langes aastaga 14 protsenti üürikorterite pakkumise hüppelise kasvu tõttu. Lisaks üürile odavnesid kommunaalteenused. Korterite üüripakkumisi oli Tallinnas juulis ligi kaks korda rohkem kui aasta varem. Samas korterite ostu-müügihinnad on püsinud stabiilsed, seda hoolimata tehingute arvu märgatavast vähenemisest. Selle taga on osaliselt uued korterid, mille hind on keskmisest kõrgem. Korterite ostu-müügitehingute arv on Tallinnas viimastel kuudel olnud viiendiku võrra väiksem kui aasta tagasi, samas keskmine ruutmeetri hind oli näiteks augustis aastatagusest 9 protsendi võrra kõrgem.

Hoolimata tööpuuduse suurenemisest ja palgakasvu pidurdumisest on inimeste hinnang oma rahanduslikule olukorrale endiselt hea. Umbes pooled pered suudavad ka säästa.  

Üüri hind langes aastaga 14 protsenti üürikorterite pakkumise hüppelise kasvu tõttu. Lisaks üürile odavnesid kommunaalteenused.

Suurematest kaubagruppidest kallines tarbimiskorvis vaid toit, eelkõige puuviljad ja lihatooted. Toit ja tervishoid on kaks valdkonda, mille hindu koroonakriis allapoole surunud ei ole. Tervishoiu vallas on kõige rohkem kallinenud hambaravi. 

Aasta kokkuvõttes peaks hinnatase jääma eelmise aasta taseme lähedale. Järgmisel aastal peaks keskmine tarbimiskorv kallinema 1 protsendi võrra. Kui tavaliselt tajuvad inimesed hinnatõusu tegelikust oluliselt suuremana, siis praegu on tunnetuslik hinnatõus tegelikkusele üsna lähedal. Konjunktuuriinstituudi augustikuu küsitluse järgi kasvavad hinnad tarbijate arvates järgmise aasta jooksul 1 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles