Eesti Jahimeeste Selts: ettevaatust metsloomad teel

Kuido Saarpuu
Copy
Põder teel.
Põder teel. Foto: Marianne Loorents

Eesti Jahimeeste Selts kutsub sõidukijuhte üles teedel olema tähelepanelikud ja arvestada liiklemisel metsloomadega. Kestab aktiivne põdra ja hirve jooksuaeg.

„Põtradel ja punahirvedel on jooksuaeg sügiseti, mistõttu nende sõiduteele sattumine on tavapärasest tihedam. Kui tavaliselt on loomad aktiivsemad videvikul ja öötundidel, siis jooksuajal võivad nad seda olla ka valgel ajal. Metsloomade ülekäigu kohtadele on tihti paigutatud ka hoiatavad liiklusmärgid, mille mõjupiirkonnas tasub kindlasti vähendada kiirust,“ selgitas EJSi president Margus Puust.

„Metsloomade käitumine jooksuajal sõiduteedel võib olla ettearvamatu ja nende reaktsioonid ei pruugi meile olla arusaadavad. Seetõttu tasub eriti metsamassiive läbivatel teedel liigeldes olla eriti tähelepanelik,“ kommenteeris EJSi tegevjuht Tõnis Korts.

Igal metsloomaga kohtumisel tuleb käituda lähtuvalt konkreetsest olukorrast. Eesti Jahimeeste Selts on koostanud viis soovitust kuidas käituda ulukitega sõiduteedel kohtudes, et tagada ohutust.

5 soovitust tagamaks ohutust:

1.             Ole eriti tähelepanelik päikesetõusu ja -loojangu ajal, mil metsloomadel on loomupäraselt kõrgem aktiivsus.

2.             Liiklusvahendiga metsapiirkonnas liigeldes tasub sõita sellise kiirusega, et looma teele ilmudes saaks sõiduki kiirust turvaliselt vähendada või peatuda. Kui ulukid ületavad teed, siis sõidukijuhil tuleks peatudes lülitada sisse ohutuled, et anda märku kaasliiklejatele.

3.             Metslooma nähes ei tohi lasta signaali, see võib looma ehmatada ja põhjustada ohtliku olukorra. Ulukit märgates tasub võtta hoog maha või sujuvalt pidurdada. Looma teelt või tee äärest ära ajamiseks võib hämaral ajal vilgutada tulesid.

4.             Uuesti tasub liikuma hakata alles siis, kui metsloom on pärast tee ületamist taas metsa sisenenud. Metsloom võib käituda ettearvamatult ja uuesti tuldud teed tagasi liikuda. Samuti tuleb alati arvestada, et ta ei pruugi olla üksi ja mõne aja pärast võib ilmuda teine, kolmas jne.

5.             Kui kokkupõrge metsloomaga on toimunud, tuleb juhtunu kohta anda infot lühinumbril 1313.

Põtrade jooksuaeg on Eestis augusti lõpus ja septembris, punahirvedel septembris ja oktoobris. Jooksuaja kestust ja aktiivsust mõjutavad mõningal määral ka ilmastikuolud.

Põtrade jooksuaeg on Eestis augusti lõpus ja septembris, punahirvedel septembris ja oktoobris. Jooksuaja kestust ja aktiivsust mõjutavad mõningal määral ka ilmastikuolud. 2019. aastal hukkus avariides Eesti teedel 246 põtra, 10 hirve ja 4884 metskitse. Eesmärgiga vähendada loomade hukkumist liiklusõnnetustes on Eesti Jahimeeste Selts käivitanud uluki valgustõkke reflektorite paigaldamise projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles