Elektrivõrk on Eestit tabanud tormile seni hästi vastu pidanud

Kuido Saarpuu
Copy
Torm on andnud päästjatele Kadriorus palju tööd.
Torm on andnud päästjatele Kadriorus palju tööd. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigi Ilmateenistuse poolt tormiks hinnatud rajutuuled on küll põhjustanud üle Eesti mitmeid elektririkkeid, kuid arvestades Soome statistikat võinuks juba praeguseks karta hullemat.

 

Varajastel hommikutundidel eelkõige saartel ning mandri lääne- ja looderannikul tormi mõõtmed võtnud tuul on keskpäevaks Elektrilevi võrgus vooluta jätnud 3294 majapidamist. Kõige rohkem on vooluta majapidamisi Saare (1741), Hiiu (592) ja Harju (575) maakonnas.

„Tormiga seotud sündmused algasid täna hommikul kell 7:06, kui leidis aset esimene rike Hiiumaal Tahkuna kandis,“ informeeris Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen. „Olukord võrgus ei ole hetkel kriitiline, aga seda ei saa pidada ka tavapäraseks. Tipmisi tuulekiiruseid prognoositakse Põhja-Eesti rannikule ja suursaartele täna pärastlõunaks,“ lisas Klaassen.

Ilmateenistuse info kohaselt puhub täna saartel ja rannikul loode- ja põhjatuul 15-20, puhanguti 28, vastu Läänemerd kuni 32 m/s. Tormiks kvalifitseerub tuul, mis puhub tugevusega 21 m/s või enam. Siis hakkavad murduma puud, eriti ajal kui need on veel lehtedes.

Varajastel hommikutundidel eelkõige saartel ning mandri lääne- ja looderannikul tormi mõõtmed võtnud tuul on keskpäevaks Elektrilevi võrgus vooluta jätnud 3294 majapidamist.

Soomes on torm „Aila“ keskpäevaks vooluta jätnud enam kui 77 000 majapidamist.

Kuna tuul on jätkuvalt väga tugev ja mõnes piirkonnas prognoosi järgi ka tugevnev, siis on ohutuse seisukohast keerukas töid kõrgustes teostada ja seetõttu võib kannatada rikete likvideerimise kiirus. Elektrivarustuse taastamise prognoosaegade osas saame täpsema info anda täna õhtupoolikul.

Ühtlasi paneme inimestele südamele – katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Palume liinile langenud puu või mõne muu ohtliku olukorra fikseerimisel helistada rikketelefonil 1343 või hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles