ETV ja EKI keelekillud avavad loodusega seotud rikkalikku sõnavara

Kuido Saarpuu
Copy
Televiisor ja pult, 17.10.2018,
Televiisor ja pult, 17.10.2018, Foto: Konstantin Sednev

Miks hunti ja jänest alati justkui vastanditena kujutatakse? Kust pärineb sõna "näkk" ja kelle kohta nii öeldakse? 21. septembri õhtust on läbi nädala ETV ekraanil taas EKI keelekillud, mis sel korral mõtestavad lahti loodusega seotud sõnade päritolu ja tähendusi.

 

Eesti keele loodussõnavara paistab silma oma rikkalikkusega ja eriti huvitavad on loodusega seotud kõnekäänud, metafoorid ja ülekantud tähendused. Kust on aga sõna “loodus” üldse tulnud ja kas selle tänapäevane tähendus on triivinud kaugele endisaegse kirikukeele omast? Kuidas on läinud nii, et meil on õhtuse vereva valgusmängu kohta olemas tegusõna „loojuma“ ja ka eraldi sõna „loojang“? Kas eestlased on olnud loomult suured romantikud?

Esmaspäevast reedeni toob ETV koostöös Eesti Keele Instituudiga ekraanile kümme lühivideot, mis avavad nende ja paljude teiste küsimuste tausta. Loodusteemadele kohaselt on keelekillud salvestatud Eestimaa lummava looduse keskel, nii päikesetõusus kui ka -loojangus, keset auravat raba ja pimedat metsa.

ETV ja EKI koostööna valminud keelekilde esitavad näitlejad Evelin Võigemast, Rasmus Kaljujärv ja Peeter Oja. Teksti autorid on Eesti Keele Instituudi keeleteadlased Tiina Laansalu, Iris Metsmägi, Meeli Sedrik, Heete Sahkai, Ene Vainik, Tiina Paet, Jüri Viikberg ja Fred Puss. Režissöör René Vilbre, toimetaja Ester Urbala, operaator Janno-Hans Arro, produtsent Laura-Liisa Veiler.

EKI keelekillud on ETV eetris esmaspäevast reedeni enne “Aktuaalse kaamera” uudiseid kell 18.30 ja 21.00, lisaks hommikuti “Terevisioonis”. Teisipäevast, 22. septembrist saab kõiki lühilugusid vaadata ka veebikanalist jupiter.err.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles