Jupikaupa remontides saabki lasteaed lõpuks korda

Anne Põder
Copy
Sookure lasteaia lõpurühma lapsed lustivad uuenenud spordisaalis ronides, hüpates ja mängides.
Sookure lasteaia lõpurühma lapsed lustivad uuenenud spordisaalis ronides, hüpates ja mängides. Foto: Dmitri Kotjuh
  • Rühmaruume ilmestavad rõõmsad värvid
  • Spordisaal sai senisest suurem
  • Aastate eest tehtud poliitiline otsus õigustab end igati
  • Ka teised linna lasteaiad vajavad sarnast remondikava

Suve hakul Paide Sookure lasteaias alanud remont oli augusti keskel enne uue õppeaasta algust valmis ning nüüd on mudilastel võimalus uuenenud spordisaalis liikumistundides käia ja rõõmsavärvilistes rühmaruumides oma päevi veeta.

Paide Sookure lasteaia direktor Liia Koppel ütles, et tulemus on kena ja lapsesõbralik. «Tänavu võtsid ehitajad ette teise korruse rühmaruumid, kus vahetasid välja kõik põrandad ning värvisid lagesid ja seinu. Vahetusse läksid ka rühmade sise- ja koridoriuksed, mida pole vahetatud aegade algusest peale, siis juba 32 aastat,» selgitas ta.

Vahva on Koppeli meelest seegi, et majas on nüüd rohkem värve. «Põrandatele pandud PVC-kate on rõõmsates toonides ja mänguruumi põrandatele on kujundatud juturingid, mille ümber lapsed kogunevad jutte kuulama ja kaasa rääkima,» lausus ta. «Värve on lisatud ka mööbliga, aga seinad on seevastu rahulikud ja heledad, luues avarama mulje.»

Spordisaalis on remonditud nii põrandaid kui ka seinu. Eriline on seik, et saal on ehitatud kõrval asuva rühmaruumi arvel veidi suuremaks.

«Kahe ruumi vahelt sai seina osaliselt ära võtta ja selle tulemusel tekkis saali kasutamiseks lisavõimalusi,» selgitas Koppel. «Praegu ootame kaht ruumi eraldama hakkavat lükandseina, mis peaks oktoobriks kindlasti kohal olema.

Koppel lisas, et spordisaali laiem versioon leiab kasutust lasteaia ürituste ja suuremate spordiürituste ajal.

Heameelt tunneb Liia Koppel ka selle üle, et keldrikorrusel asuvas kunstiklassis on värskelt värvitud laudseinad, uued põrandakatted ja töölauad. «Nüüd on klassi eesruumis kraanikauss, kus pintsleid loputada ja käsi pesta, ning klassi kõrvale on tekkinud dekoratsioonide ja kaunistuste ladu,» ütles ta.

Koppel meenutas, et see oli kolmas suvi järjest, kui Paide linnavalitsus lasteaia remondiks raha eraldas ja selle eest võimaluste piires ruume uuendas. «Algas kõik 2018. aastal sademevee ärajuhtimise ja vundamendi soojustamise projektiga. Eelmisel aastal said hädapärased tööd tehtud esimese korruse rühmaruumides ja tänavu jõudis tööjärg teisele korrusele,» lausus ta.

Koppel on ääretult tänulik oma maja õpetajatele, kes on igal kevadel rühmades asju kokku ja sügisel jälle lahti pakkinud. «Kui remont ja võõrad inimesed on majas, siis ei saa lubada, et asjad laiali oleksid, aga ma tean hästi, kui suur lisatöö see alati on,» ütles ta.

Igasuvine ehitustegevus on Koppeli hinnangul igal juhul parem variant kui see, et mitte midagi ei tehta.

«Olen Paide linnajuhtide aastatetaguse poliitilise otsusega väga rahul. Kuna raha, mida lasteaia remontimiseks küsisime, oli nii suur ja tööde hulk mahukas, otsustati, et kui kõike korraga remontida ei jõua, siis teeme vähehaaval nii palju kui võimalik,» lausus ta.

Kui vaadata praegu Aravete ja Roosna-Alliku lasteaeda, siis on Koppeli meelest jupphaaval remontida kindlasti parem lahendus kui mitu aastat järjest sõneleda ja veeretada edasi otsustamist, kas ehitada uus maja või remontida vana. Samal ajal maja ikkagi laguneb ja olukord on trööstitu. «Meie majale hakkab nüüd juba vaikselt ring peale saama,» märkis ta.

Koppel lisas, et ootele jäävad veel sisekoridoride põrandad ja trepikojad, mis on eelarvekavas järgmisel aastal. «Seejärel ootame lahendust paraadsissekäigule, kust sademevesi praegu majja immitseb ja mis laguneb aasta-aastalt üha enam,» ütles ta.

Paide linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Heigo Laaneoks sõnas, et eelmistel aastatel on linna eelarves Sookure lasteaia remondi tarvis olnud 100 000 – 150 000 eurot. Tänavu kärpis koroonakriis summat väiksemaks. «Suurema ja olulisema osa kavandatust saime siiski tehtud,» lisas ta. Koos käibemaksuga kulutas Paide linn tänavu Sookure lasteaiale ligi 85 000 eurot.

Laaneoks sõnas, et Sookure lasteaia remont on tõepoolest väldanud aastaid. Seda on jupphaaval tehtud ikka suvel, kui lapsi on lasteaias vähe ja neid on lihtsam saata asenduspinnale.

Selle suve tööd olid põhimõtteliselt samad, mis eelmisel aastal esimesel korrusel. Ehitushanke võitis Laaneoksa ütlust mööda Türi firma Latukresti OÜ, kes tegi tööd ära ajavahemikus 8. juuni kuni 14. august.

Nii Heigo Laaneoks kui ka Liia Koppel olid seda meelt, et järgneva paari aastaga tuleks Sookures viimased tööd ära teha ja suunata tähelepanu siis juba linna teistele lasteaedadele.

Laaneoks täpsustas, et Sookure lasteaia järel pöördub tähelepanu PAIde lasteaia Tallinna tänava hoonele, mis küll väljast näeb korras olevat, kuid mille siseruumid pole juba aastaid remonti näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles