Paide linna aukodaniku tiitel läks kauaaegsele koolijuhile

Silja Vilbu
Copy
Vello Talviste
Vello Talviste Foto: Dmitri Kotjuh

Paide linnavolikogu otsustas anda tänavu linna aukodaniku tiitli Paide Hammerbecki põhikooli direktorile Vello Talvistele. Vapimärgi pälvivad kauaaegne kultuurijuht Ülle Müller ja Järvamaa haigla õendusjuht Maire Raidvere.

Vello Talviste nimetati Paide linna aukodanikuks kui Järvamaa pikemaaegne ja teenekas haridusjuht ning kogukonna haridus- ja spordielu suunaja, toetaja ja eestvedaja.

Kooli töötajad hindavad Talvistet väga kõrgelt, sest ta toetab ja tunnustab õpetajate initsiatiivi enesearendamisel ja õppimisel ning uute ideede elluviimisel. Koolipere edusammud ei jää talle märkamata ja ta leiab viisi neid tunnustada.

Talviste on hinnatud ka kui aktiivne kogukonnaliige, mille tõendus on tema tulemusrikas vabatahtlik tegevus juba üle 40 aasta. Lisaks on Talviste teenekas spordiaktivist ja kultuuritoetaja, olles Paide muusika- ja teatrimaja kolmekordne tooliklubi liige, asutanud Paide maleklubi ja olnud Järvamaa spordiliidu asutamise eestvedaja.

Vello Talviste ütles Järva Teatajale, et kui kooli või üldse asutuse juht niisuguse tunnustuse saab, on see suuresti tunnustus kogu kollektiivile, sest tulemuse teevad ju kõik kollektiivi liikmed koos.

Sel sügisel algas Talvistel direktoriametis 31. aasta. Ta märkis, et põhiasjad on direktoritöö juures samaks jäänud. Küll meenutas ta, et 80ndatel direktorina alustades olid reegleid rohkem ja ettekirjutatus suurem. Koos meeskonnaga mõtlemist oli vähem, tuli täide viia paberil ette kirjutatud asju. Loominguline moment juhtimise juures oli oluliselt väiksem.

Talviste sõnas, et õnneks on see nüüd muutunud. Ta lisas, et loominguline tegevus meeldib kooliinimestele alati rohkem kui jäiku reegleid järgida.

Pikkadele direktoriaastatele tagasi mõeldes on Talvistel heameel selle üle, et suuri probleeme pole olnud ja kollektiiv on alati kenasti koos toiminud.

Tulevikku vaadates ütles Talviste, et mingeid erilisi plaane tal enam ei ole. «Eks ma pean passi ka vaatama,» lausus ta naerdes. «Minu aktiivne tööperiood on ikkagi finišisirgele jõudmas. Gümnaasiumi muutmine põhikooliks ja sellega seonduvad tegemised on arvatavasti viimane suurem töö haridusvaldkonnas.»

Kaks vapimärgi saajat

Kauaaegne Paide kultuurijuht Ülle Müller on vapimärgi välja teeninud oma aastatepikkuse südamega tehtud töö eest kultuurielu edendusel Paides ja Järvamaal.

Müllerit peetakse ka üheks Paide teatri loojaks, sest tema pühendunud ja sihikindel töö oli teatri asutamisel asendamatu. Ta pani aluse ka kultuurihooaja avamistele, Pärdi muusikaaia kontsertidele, tema panus on olnud hindamatu ka arvamusfestivali ja ruumieksperimendi Ehe Ruum korralduses.

Ülle Müller ütles Järva Teatajale, et ta võtab vapimärgi saamist suure tunnustusena. «On au olla selles väärikas nimekirjas,» lisas ta.

Müller märkis, et kõigi tegemiste puhul on tema ümber olnud hea meeskond ja ta on tänulik kõigile, kellega koos on ta saanud suuri tegusid teha.

Müller sõnas, et on teinud kõike alati hingega, aga kui peaks midagi esile tooma, siis Paide teatri sünd on kindlasti omamoodi uskumatu lugu. Ta lisas, et siinkohal on suur roll ka Paide linnavalitsusel, kellel on olnud julgust ja teotahet linna teater luua.

«See on minu meelest väga suur tegu, olen väga rõõmus, et olen saanud olla sellise alguse juures, kuigi selge on see, et see on olnud paljude inimeste ühine pingutus,» lausus ta.

Eelmisel sügisel pani Ülle Müller Paide muusika- ja teatrimaja direktori ameti maha ning on nüüd aasta hinge tõmmanud. Müller vihjas, et viimane aasta on kulgenud enesetäienduse ja energia kogumise rütmis, aga peagi plaanib ta aktiivselt tegutsema asuda.

Maire Raidvere tunnustatakse vapimärgiga pikaaegse tulemusliku töö eest Järvamaa haigla õenduse juhtimisel.

Haigla kollektiivi hinnangul on Raidvere aktiivne ja haritud spetsialist, kelle tegevusest tulenev kasu on kogukonna elukvaliteedi tõstmisel oluline. Ta on loonud õppimist soodustava töökeskkonna ning välja töötanud hästi toimiva koolitussüsteemi, mis on innustanud haigla õdesid asuma õppima tervishoiu kõrgkooli. Selle tulemusel on kõigi osakondade õendusjuhtidel ja enamikul õdedel rakenduslik kõrgharidus.

Järva Teatajale ütles Maire Raidvere, et suur osa tunnustusest kuulub tema imelistele kolleegidele haiglas. «Tervisehoiusüsteem on nii turbulentne, et seal ei tee üksi kindlasti midagi,» märkis ta.

Raidvere lisas, et igapäevatöös on tal suurepärane meeskond, kellega nad kogu aeg üksteist motiveerivad ja kiidavad, nii et tunnustuse puudust pole tal olnud.

Suurimaks saavutuseks peab Raidvere seda, et ta pärast 33 aastat tööd Järvamaa haiglas läheb hommikuti endiselt tööle rõõmsa meele ja suure ootusega.

«Minu ümber on olnud palju häid inimesi ja ma olen saanud end tänu sellele igati teostada,» lausus ta.

Raidvere sõnas, et tema igapäevatöös on palju sellist, mis pealtnäha välja ei paista. Tuleb hoida meeskonda toimimas, korraldada koolitustel osalemist või muretseda uut tehnikat. Ta loodab, et tal õnnestub ka edaspidi kolleege motiveerida ja et patsiendid saavad haiglast ikka rõõmsal meelel lahkuda.

Linna olulisimad tunnustused antakse kätte neljapäeval, 1. oktoobril Paide 729. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel Paide kirikus.

Paide linna aukodanikud

2005 Maria Niglas

2006 Juta Kirss

2007 jäi välja andmata

2008 Ervin Runnel

2009 Arvo Pärt

2010 Toomas Agasild

2011 Rein Rebas

2012 Vilma Okas

2013 Andres Müürsepp

2014 Tõnu Uibopuu

2015 Aivar Mäe

2016 Jaanus Murakas

2017 Andres Jalak

2018 Mihhail Feštšin

2019 Kersti Sarapuu

Paide linna vapimärgi kavalerid 

2005 Mare Veerma

2006 Tiiu Saarist

2007 Vello Talviste

2008 Andres Jalak ja Tambet Juhanson

2009 Rein Zeemann ja Eevi Sikstus

2010 Urve Schkiperov

2011 Virve Kuusik ja Enn Sõmer

2012 Malle Virkoja ja Viktor Mets

2013 Mare Savisaar ja Mare Olev

2014 Malle Nööp ja Ants Hiiemaa

2015 Jaan Meikup

2016 Heli Prii ja Andres Taimla

2017 Marju Raja

2018 Thomas Beyard ja Jaan Madis

2019 Tiina Larven ja Kurt Ehrnsten

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles