Eesti inimesed saavad nüüd näha pikemat ja täpsemat mudelprognoosi

Kuido Saarpuu
Copy
Ilmakaart jaanipäevaks
Ilmakaart jaanipäevaks Foto: Riigi Ilmateenistus

Keskkonnaagentuur võttis ilmateenistus.ee lehel  alusmudelina kasutusele Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) prognoosmudeli, mis võimaldab ilma pikemalt ja täpsemalt ette ennustada.

„Keskkonnaagentuuri eesmärgiks on edastada võimalikult kvaliteetset ilmaprognoosi, mille eelduseks on parimate ja kaasaegsemate meetodite ning mudelite kasutamine. ECMWF on sõltumatu Euroopa riikide organisatsioon, mille peamiseks ülesandeks on prognoosmudeli abil parima ilmaprognoosi koostamine üle maailma. Uuele alusmudelile üleminek tähendab seda, et kui varasemalt sai Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse kodulehel mudeli ilmaprognoosi näha ette kuni 54 tundi, siis ECMWF ilmaprognoosi on võimalik ette vaadata kuni 90 tundi. Lisaks on see ka senisest täpsem, “ kommenteeris uuendust Keskkonnaagentuuri juht Taimar Ala. Mudelprognoos uueneb iga kuue  tunni tagant.    

Kuigi uus alusmudel võimaldab saada senisest kvaliteetsemat ilmaprognoosi, mida igaüks saab kodulehelt jälgida, siis tasub meeles pidada, et ka tänapäeva kõige paremad prognoosmudelid ei ole eksimatud ega suuda alati ilmastikunähtuseid väga täpselt määratleda, et kus ja millal midagi juhtuma hakkab. Samas möödunud nädalal Eestit ja Soomet väisanud torm Aila oli ECMWF prognoosmudeli poolt mitu päeva  varem ette prognoositud. Ametlikke ilmaennustusi ja -hoiatusi koostavad ning annavad ilmaga toimuvatele protsessidele jätkuvalt seletusi ja tähendusi meie sünoptikud, kelle jaoks on prognoosmudelid oluliseks töövahendiks,“ lisas Ala.

Keskkonnaagentuuri eesmärgiks on edastada võimalikult kvaliteetset ilmaprognoosi, mille eelduseks on parimate ja kaasaegsemate meetodite ning mudelite kasutamine. ECMWF on sõltumatu Euroopa riikide organisatsioon, mille peamiseks ülesandeks on prognoosmudeli abil parima ilmaprognoosi koostamine üle maailma.

Automaatseid ECMWF mudelarvutusel põhinevaid ilmaprognoose saab vaadata aadressidel siit ja sealt!

Keskkonnaagentuuri  üheks põhifunktsiooniks põhifunktsiooniks on ilmaprognooside ja -hoiatuste koostamine ning nende edastamise ja kättesaadavuse tagamine. Ilmainfot saavad ilmateenistusest muuhulgas ka lennundus- ja laevandusettevõtted, kelle tegevustes ilm olulist rolli mängib. Lisaks on olulisel kohal koostöö teiste riigiasutustega - nt Päästeametiga, kellele info ilmaolude kohta suureks abiks on. Ilmateenistuses talletatakse ka Eesti ilma ajalugu - vaatlusjaamades mõõdetud ilmaandmed on olulised nii erinevate teadusala uurijatele kui ka politseile või kindlustusfirmadele.

ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) ehk Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus on 1975. a loodud sõltumatu valitsuste vaheline organisatsioon, mille põhiülesandeks on ülemaailmse operatiivse mudelilmaennustuse koostamine kuni 15 päevaks ning selle jagamine liikmesriikidele. Lisaks tegeletakse aktiivselt mudeliteemalise arendustöö ja liikmesriikide spetsialistide koolitamisega. ECMWF kasutab oma töös ühte suurimat ja võimsamat superarvutite kompleksi Euroopas ning haldab maailma suurimat mudelennustuste andmete arhiivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles