Alkoholivaba kuu: kuidas vältida komistuskivisid?

Kuido Saarpuu
Copy
Kange alkohol. Pilt on illustreeriv
Kange alkohol. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Võtsid vastu väljakutse kuu aega alkoholist puhata? Suurepärane! Alkoholivaba septembrit on veel jäänud loetud päevad ja tunnid. Alkoholist puhkamine on sinu kehale ja vaimule ideaalne kingitus, seda võib teha ka kauem, kui vaid üks kuu. Kuidas sel uuel ja põneval teekonnal komistuskivisid vältida?

 

Kui alkoholivaba elustiil on sinu jaoks veel uus ja avastamata territoorium, märkad alkoholist puhates kindlasti, kuidas energiat juurde tuleb ja töövõime paraneb – oled puhanud ja jaksad rohkem, tänu sellele on ka tuju parem ja tunned end võimekamana. Tundmatul teekonnal varitseb aga alati ees ka ootamatuid takistusi.

Läbimõeldud plaan aitab kursil püsida

Tõenäoliselt oled alkoholitarvitamisest pausi tehes väga kiiresti teadlikuks saanud, kui palju on meie ümber iga päev erinevaid ahvatlusi joomiseks. Poleks uskunudki, eks? Kõik need peod, koosviibimised seltskondlikud sündmused, kus pakutavast napsuklaasist keeldumine võib osutuda ootamatult ebamugavaks.

Tõenäoliselt oled alkoholitarvitamisest pausi tehes väga kiiresti teadlikuks saanud, kui palju on meie ümber iga päev erinevaid ahvatlusi joomiseks.

Teinekord võib tunduda, et kõigist nendest olukordadest möödapõiklemine pole sugugi lihtne. Selle pärast ei tasu aga üleliia muretseda. Nagu ikka uutel radadel seigeldes, aitab ka alkoholipuhkusel olles ootamatusi vältida täpne kaart!

Planeeri oma nädala ja kuu tegevusi ette ning kaardista ära, millal võib ette tulla sinu jaoks libastumisohtlike olukordi. Parim strateegia on selliseid olukordi võimalusel vältida. Näiteks enne suuremat pidu mõtle läbi, kas tunned ennast selles seltskonnas ilma napsuta ikka mugavalt. Kui otsustad siiski minna üritusele, kus pakutakse alkoholi, jää endale kindlaks ja vajadusel mõtle eelnevalt välja, kuidas viisakalt aga veenvalt alkoholist keelduda.

Kiusatus käsi klaasi järele sirutada võib tekkida ka negatiivseid emotsioone kogedes. Sellises olukorras tasub endale meelde tuletada, et lõõgastumiseks on palju meeldivaid võimalusi. Me kõik oleme vahele tujust ära, väsinud ja stressis. See on täiesti normaalne ja läheb mööda! Ilma alkoholita on rohkem jaksu nende emotsioonidega hakkama saada ja teha midagi meeldivat.

Mida teha kui libastusid?

Kui oled siiski vahepeal libastunud, ei tasu sellest heituda. Kõik ei saa alati plaanipäraselt minna ja ka alkoholivabal puhkusel võib teinekord ette tulla eksirännakuid. See aga ei tähenda sugugi, et tasuks kogu ettevõtmisele käega lüüa! Mõtle läbi, miks see juhtus ja jätka puhkusega kogemuse võrra rikkamana. Nüüd oskad juba sarnastest olukordadest teisiti välja tulla.

Alkoholivaba puhkus ongi selleks, et saaksid aimu, kui sõltumatu sa alkoholist oled, ning oskaksid uute kogemuste najal oma elu üle suurema kontrolli saavutada. Selle nimel tasub uue hooga edasi minna, miks mitte lisada alkoholivabale septembrile ka oktoober?

Võta kuu aega alkoholist puhkust! Liitu algatusega „Septembris ei joo!“ siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles