RIA tähistab küberturvalisuse kuud

Kuido Saarpuu
Copy
Kelmid said läbi programmide ligipääsu 6000 eurole. Pilt on illustreeriv.
Kelmid said läbi programmide ligipääsu 6000 eurole. Pilt on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Juba kaheksandat aastat tähistatakse Euroopas oktoobris küberturvalisuse kuud, mille eesmärk on suurendada Euroopa Liidu inimeste teadlikkust võrguturvalisusest. Sel aastal pöörab RIA IT-vaatliku kampaaniaga erilist tähelepanu ettevõtete küberturvalisusele.

„Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) tähistab oktoobris küberturvalisuse kuud ja kutsub igaüht üles pöörama rohkem tähelepanu oma isiklikule küberhügieenile. Küberturvalisus on meie ühine vastutus ja üheskoos on võimalik teha küberkurjategijate elu palju keerulisemaks,” ütles RIA peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Lauri Aasmann.

Küberhügieen tähendab lihtsaid asju:

·         hoolitse selle eest, et su seadmes oleksid uuendused paigaldatud;

·         kasuta eri kohtades erinevaid paroole ja mitmeastmelist autentimist;

·         mõtle, enne kui sa kuhugi klikkima hakkad.

Igaüks saab neid väikseid asju ise teha ja ka oma sõpradele ja sugulastele neid oskuseid õpetada.

Igaüks saab neid väikseid asju ise teha ja ka oma sõpradele ja sugulastele neid oskuseid õpetada.

Aasmann lisas, et samuti tuleks tunnustada kõiki, kes küberkuritegevusega võitlevad: „Meil on hea meel, et koostöös leedukate ja rumeenlastega oli meie keskkriminaalpolitsei küberkuritegude osakonnal võimalik tabada üks küberkurjategijate jõuk, kes juba poolteist aastat Eesti inimestelt raha välja petta üritasid. Kuid ühe kurjategijate pundi kadumine ei tähenda, et nüüd võib rahulikult hingata. Eesti ettevõtted kaotavad igal nädalal raha arvepettuste ja muude petuskeemidega ning lunavararünnakud lähevad maailmas aina kõrgetasemelisemaks.“

Kas töötad kontoris või kodus, oled pidevalt liikvel või alati ühes kohas – sul on alati võimalik oma isikliku küberhügieeniga kaasa aidata, et sinu töökoht ja kodune võrk oleks kurjategijatele keeruline sihtmärk. Enne mõtle, siis kliki!

Euroopa küberturvalisuse kuu on ELi kampaania, mida korraldatakse igal aastal oktoobris ja mille eesmärk on suurendada küberturvalisusealast teadlikkust. Kampaaniat korraldavad ELi liikmesriikide ja enam kui 300 partneri (valitsused, ülikoolid, mõttekojad, valitsusvälised organisatsioonid, kutseliidud, erasektori ettevõtted) toetusel Euroopa Liidu Küberturvalisuse Amet (ENISA) ja Euroopa Komisjon. Esimene kampaania korraldati 2012. aastal. Rohkem teavet Euroopa küberturvalisuse kuu kohta leiad veebisaidilt cybersecuritymonth.eu

Juhiseid oma ettevõtte kaitsmiseks küberrünnakute eest leiad itvaatlik.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles