Lapsed loevad seekord ette muistendeid

Anne Põder
Copy
Paide Hillar Hanssoo põhikooli õpilane Rasmus Vingisaar osales ettelugemise päeval eelmisel aastal.
Paide Hillar Hanssoo põhikooli õpilane Rasmus Vingisaar osales ettelugemise päeval eelmisel aastal. Foto: Järvamaa keskraamatukogu/Facebook

Homme toimub Järvamaa keskraamatukogus 27. üleriigilise ettelugemispäeva "Minu vanaisa nägi, kuidas kerkis munamägi..." Järvamaa eelvoor, kuhu oodatakse osalema 4. klasside õpilasi.

Tänavune ettelugemise päev on inspireeritud Ira Lemberi luuletusest „Munamägi“ ja kannab seetõttu naljakat pealkirja „Minu vanaisa nägi, kuidas kerkis Munamägi…“

Järvamaa keskraamatukogu direktor Jane Kiristaja selgitas, et rahvajutu aastast ajendatuna on ettelugemisvõistlus pühendatud muistenditele. "Muistend on lühike rahvajutt, mis annab tavapäraselt edasi mingi tõeks (uskumisväärseks) peetud sündmuse või olukorra. Erinevalt muinasjuttudest on muistendid ühenduses kindla koha, aja, hõimu, tegelase, uskumuse või kombega," märkis ta.

Lapsi oodatakse ette lugema rahvajutte, mis räägivad ammustest aegadest alates maailma loomisest, oma kodukoha erilisusest või hoopis põnevatest loodusnähtustest. "Maakonna parim pääseb edasi Tallinnas toimuvale finaalvõistlusele," lausus Kiristaja.

Ettelugemisvõistluse finaal toimub Eesti lastekirjanduse keskuses 17. oktoobril ning sinna ongi oodatud osalema iga maakonna ning Tallinna ja Tartu 4. klasside parimaid ettelugejaid.

Ettelugemiseks on aega kuni kolm minutit ja lugemist hindab kolmeliikmeline žürii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles