Eesti Terviserajad kutsub lapsi ja noori liikuma vähemalt ühe tunni päevas

Kuido Saarpuu
Copy
Terviserada. Foto on illustreeriv.
Terviserada. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sihtasutus Eesti Terviserajad käivitab täna kampaania, mis innustab lapsi ja noori rohkem liikuma – vähemalt ühe tunni päevas. Kampaania raames on lasteaiad ja üldhariduskoolid üle Eesti oodatud osalema liikumisteemalisel loovtööde konkursil, kus 50 osalenule kingitakse Swedbanki toel siseterviserada. 

Laste kehalise aktiivsuse mõjutajaid on mitmeid, näiteks pere ja sõprade eeskuju, keskkond ning liikumisvõimaluste olemasolu ja kättesaadavus. Laste ja noorte vähene liikumine avaldab mõju kehakaalule, meeleolule ja õpitulemustele. Maailma Terviseorganisatsiooni soovitab vähemalt 60 minutit mõõdukat kehalist tegevust päevas, ent eelmisel aastal avaldatud Tervise Arengu Instituudi (TAI) kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt on sellele vastavalt kehaliselt aktiivsed vaid 16%  11−15-aastastest kooliõpilastest. 

„Kuna liikumiseks vajalikud oskused ja võimekus ei arene iseenesest, on oluline neid arendada juba varases lapseeas ja järjepidevalt. Seega on tähtis erialase haridusega professionaalsete liikumisõpetajate olemasolu mitte ainult koolis, vaid juba lasteaias,“ kommenteeris TAI laste ja noorte valdkonna vanemspetsialist Alice Haav. Lisaks on oluline võimaldada lastele ja noortele erinevates liikumise ja spordiga seotud huviringides osalemist, kus nendega tegelevad erialase ettevalmistusega treenerid. „Eesmärk ei ole maast madalast tippsportlast kasvatada, vaid õpetada lastele erinevaid liikumisoskusi ning pakkuda mitmekesiseid liikumiskogemusi, mis aitavad olla ka edaspidises elus aktiivsed ja tunda liikumisest rõõmu,“ lisas Haav.

Laste kehalise aktiivsuse mõjutajaid on mitmeid, näiteks pere ja sõprade eeskuju, keskkond ning liikumisvõimaluste olemasolu ja kättesaadavus.

SA Eesti Terviserajad tegevjuht Alo Lõoke sõnas, et lapsevanemate ja eeskujudena meie kõigi ülesanne ja vastutus on tutvustada noortele ja lastele liikumisvõimalusi ning innustada neid diivanilt nutitelefoni tagant üles tõusma ning end regulaarselt liigutama. „Õnneks on Eestis mitmeid organisatsioone, nagu TÜ Liikumislabor, mis pakuvad koolidele, õpilastele, õpetajatele ja lapsevanematele ideid ja lahendusi, kuidas lapsi rohkem liikuma ja vähem istuma suunata. Tervisliku eluviisiga lapsed innustavad liikuma kogu perekonna, kellega loodame kohtuda juba värskes õhus terviseradadel,“ lisas ta.

Liikumiskampaania osana toimub loovtööde konkurss, kus on oodatud osalema lasteaiad ja üldhariduskoolid üle Eesti. Konkursil osalemiseks tuleb koolil või lasteaial esitada loovtöö teemal „Hakkame liikuma“ hiljemalt 13. novembril. Kõikide konkursitöö esitanute seast valitakse välja 50 lasteaeda ja kooli, mis saavad Swedbanki toetusel tänutäheks mängulise siseterviseraja elemendid, mida saab kasutada sõltuvalt hoone suurusest mõnes koridoris või läbi terve maja. Konkursil osalemise tingimusi saab lugeda veebilehelt terviserajad.ee/hakkame-liikuma.

Eesti Terviseradade eestvedamisel on asutustesse, kontoritesse, koolides ja lastaedades üle Eesti maha märgitud 80 siseterviserada, kus liigub igapäevaselt üle 70 000 inimese. Terviseradade tegevjuhi sõnul innustavad kooli või lasteaia ühisalal paiknevad mängulised siseterviserajad lapsi end liigutama ja annavad uusi teadmisi.                                  

Eesti Terviserajad SA asutasid 2005. aastal ettevõtted Merko Ehitus, Swedbank ja Eesti Energia. Tänaseks on Terviseradadest saanud suurim liikumisharrastuse mõjutaja Eestis. Kokku on Eestis enam kui 1100 kilomeetrit aasta läbi kasutavaid terviseradasid, mida külastatakse hinnanguliselt 5,5 miljonit korda aastas ning mida hooldab 200-liikmeline rajameistrite meeskond. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles