Nädalavahetus on Paides tantsu päralt

Kuido Saarpuu
Copy
Koolitants 2020
Koolitants 2020 Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sel laupäeval toimub Paide muusika- ja teatrimajas Järva-, Rapla-, Jõgeva- , Viljandimaa ja Ida-Virumaa piirkondlik tantsupäev ning pühapäeval on sealsamas aeg küps Tallinna ja Lääne-Virumaa piirkondlikuks tantsupäevaks.

 

Mõlemal päeval on kaks kontserti- kl 12 esineb eelkool, 9-14 a, 12-17aastased ning kl 18 algklassid, 16-22aastased. Kontserte juhib Inger.

Ainsan Järvamaa kavana pidi väljas Katrin Särkinen, kes pidi tooma trupiga "Liblikad" välja kava "Hambapesu on vahva". Paides nad lavalaudadele siiski ei astunud, sest seoses kooliaasta algusega toimusid rühma koosseisus muudatused. 

Koolitants on noore tantsija jaoks justkui sõpruskonna kokkusaamine. Keskkond, mis koos toetavate õpetajate ning julgustavate tantsukaaslastega on loominguliselt inspireeriv ja innustav.

Looming vajab vaprust otsida, eksida ja katsetada, et selles peituks omanäoline loomejõud. See on miski, mis puudutab, haarab kaasa ja paneb mõtlema. Innustab tantsu kogema nii tantsija, tantsulooja kui vaatajana.

Tants vajab aega, et esitajad leiaksid üles kõik, mis ühe tantsu sees peidus on. Seepärast toimuvad taaskord maakondlike järel piirkondlikud tantsupäevad, et tantsuideed enne lõppkontserdile jõudmist veelgi küpsema ja terviklikuma vormi leiaksid.

Tantsijatel on seekord võimalik lavale astuda ka pikemas tantsulavastuse vormis. Sel põhjusel oodatakse süvendatud teemakäsitlusi ja koreograafia arendusi, mis vajavad pikemat lava-aega, kui üks tantsunumber seda võimaldab.

Koolitantsule on oodatud eakohased ja selgelt tajutava tervikuna loodud tantsud ja tantsulavastused üle kogu Eesti.

Lisainfo. (JT)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles